Debitul Dunării la intrarea în ţară, secţiunea Baziaş, va fi în scădere. Cât de afectate vor fi barajele
Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a anunţat că debitul Dunării la intrarea în ţară, secţiunea Baziaş, va fi în scădere, precizând că în privinţa gradului de umplere a barajelor acesta este puţin peste 77%.
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Reprezentantul Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, prezent, vineri, la videoconferinţa cu prefecţii, a declarat că situaţia debitelor râurilor va fi staţionară în următoarele 24 de ore, relatează news.ro.
“Situaţia debitelor râurilor în următoarele 24 de ore vor fi în general staţionare, dar în viitorul apropiat vor avea o uşoară tendinţă de scădere. În această perioadă, debitele medii zilnice se situează la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienţii moduli mai mici cu aproximativ 30%.
Avem o situaţie puţin mai uşoară, cu coeficienţi mai mari între 30 şi 60 la sută pe râurile din bazinele hidrografice Vişeu, Bega, Bârzava şi Jiu, cu excepţia bazinului hidrografic Amaradia, Ialomiţa, bazinul superior al Mureşului, bazinele inferioare ale Vedei şi Argeşului, cursurile superioare ale Trotuşului şi Buzăului, cursul superior şi mijlociu al Bistriţei şi pe unele râuri din Dobrogea”, a explicat reprezentantul Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor.
Nu sunt probleme cu umplerea barajelor. Este recomandat un consum responsabil
El s-a referit şi la debitul Dunării la intrarea în ţară. “În ceea ce priveşte debitul fluviului Dunărea la intrarea în ţară, secţiunea Baziaş, acesta va fi în scădere, având valoarea de 2.200 de metri cubi pe secundă, practic sub media multianuală a lunii iunie, care se situează undeva pe la 5.350 de metri cubi pe secundă.
În ceea ce priveşte gradul de umplere a barajelor, avem o situaţie într-o scădere uşoară faţă de ziua precedentă, pe undeva pe la un grad de umplere pe la 77,3%. Încă nu sunt probleme, dar sperăm ca, cu un consum responsabil, să putem să menţinem aceste rezerve”, a mai transmis INHGA.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰