7 reguli esențiale pentru îngrijirea pomilor fructiferi
Îngrijirea pomilor fructiferi presupune o atenție sporită și dedicare. În plus, lucrările trebuie sincronizate în funcție de necesitățile fiecărui anotimp.
Îngrijirea pomilor fructiferi presupune o atenție sporită și dedicare. În plus, lucrările trebuie sincronizate în funcție de necesitățile fiecărui anotimp.
În materialul de față vei găsi o serie de reguli care pot fi aplicate cu succes la pomii fructiferi:
-
Plantarea corectă este esențială pentru prinderea pomului și creșterea sănătoasă a acestuia
Una din cele mai frecvente greșeli pe care le fac fermierii începători în cazul pomilor fructiferi este să-i planteze prea adânc sau prea la suprafață. Plantarea pomilor fructiferi se face la începutul primăverii.
Acestea fiind spuse, iată cum se face o plantare corectă:
-
Groapa trebuie săpată sub forma unui cub cu latura de 40-50 de centimetri. Pământul scos din groapă trebuie mărunțit, iar resturile vegetale, precum frunze sau bucăți de crengi trebuie îndepărtate;
-
Se umple groapa pe jumătate cu pământ;
-
Foarte important este să se facă mocirlirea rădăcinilor (într-o compoziţie cu pământ, apă şi de gunoi de grajd) Atunci când așezi pomul în groapă, crengile acestuia trebuie să fie drepte, nu răsucite. Dacă este nevoie, poți tăia din ele. Apoi așezi pomul chiar în centrul gropii. Zona dintre rădăcină și tulpină trebuie să fie chiar la nivelul solului. Nu lăsa nici rădăcinile afară, nu îngropa nici tulpina prea mult;
-
Urmează acum să acoperi de tot groapa cu pământ. De asemenea, este recomandat să faci un cerc din pământ în jurul pomului proaspăt plantat, cu rolul de a reține apa. Dacă ai plantat pomul pe un teren înclinat, nu este necesar să faci un inel. Este suficient doar un semicerc în vale;
-
La sfârșit, trebuie să uzi pomul proaspăt plantat cu 20-30 de litri de apă.
2. Primăvara este perioada ideală pentru stropirea pomilor fructiferi
Livezile cu pomi fructiferi au nevoie de o îngrijire deosebită la început de primăvară. Acestă perioadă este crucială, pentru că atenția pe care le-o acorzi pomilor în acest anotimp poate influența întreaga producție.
Pe lângă tăierile de rodire - care sunt absolut necesare - tratarea pomilor fructiferi primăvara este la fel de importantă (în acest sens sunt obligatorii tratamentele înainte și după înflorit). Numai așa te vei putea bucura de pomi sănătoși în grădina sau livada ta şi de o recoltă bogată.
În cazul merilor, de exemplu, printre cele mai frecvente boli, care provoacă daune considerabile, se numără rapănul. Vestea bună este că în lupta cu această boală ai aliați de nădejde, care acționează preventiv și stimulează mecanismele naturale de apărare a plantei.
3. Producţia de fructe este determinată de tăierile pentru formarea și dezvoltarea coroanei
Prin astfel de tăieri vei determina pomii din livada sau gradina ta să dezvolte trunchiuri principale puternice și o coroană proporționată. Ramurile vor avea astfel grosimi egale. Este crucial ca ramurile de sus să nu le acopere și să nu le sufoce pe cele din partea inferioară a pomului. Astfel, fructele de calitate vor crește în toată coroana, nu numai în vârful acesteia. Se recomandă realizarea unei coroane conice încă din primul an de viață al pomului.
4. Tăierile de rodire au roluri bine stabilite
Tăierile de rodire pentru pomi fructiferi reglează încărcătura de muguri de rod, pentru o producție de calitate, constantă pe întreaga durată de exploatare. În general, perioada optimă pentru tăierile de fructificare este 15 noiembrie – 10 aprilie.
De asemenea, este recomandată îndepărtarea ramurilor neroditoare. Acestea consumă resursele, în dauna ramurilor care produc fructe. Tocmai de aceea am putea să le numim ”parazite”. Este recomandat să le tai imediat ce apar, pentru că se dezvoltă și se întăresc foarte rapid.
5. O coroană aerisită este echivalentul unor fructe de dimensiuni similare
Merii și perii, dar și cireșii sau prunii au crenguțe scurte și subțiri. Acestea pornesc din ramurile de bază. De obicei, pe aceste crenguțe cresc adevărați ciorchini de flori, care ulterior se transformă în fructe.
Dacă partea centrală a coroanei este prea umbrită, acest lucru va încuraja apariția ciorchinilor, care va duce la deteriorarea florilor. Tocmai de aceea, crengile stufoase și foarte înalte și cele crescute răzleț, pe lateral, trebuie tăiate. Astfel, lumina va ajunge în întreaga coroană a pomului.
6. Polenizarea încrucișată este cea mai eficientă
Majoritatea pomilor fructiferi vor fi mai roditori, iar fructele vor avea o calitate superioară, dacă vei recurge la polenizarea înrucișată. Prin polenizarea încrucișată, polenul unei flori ajunge pe stigmatul altor flori ale aceluiași pom sau ale altuia. În acest fel, plantele vor fi mai rezistente la factorii de mediu, iar fructele acestora vor fi mai aromate și vor avea un miros mai puternic.
Polenizarea încrucișată se realizează cel mai bine cu ajutorul insectelor. Se recomandă mai ales pentru cireși, caiși, piersici sau pruni.
7. Trebuie să acorzi atenție culesului fructelor
Pentru ca roadele să țină cât mai mult timp după ce au fost culese, specialiștii recomandă recoltarea înainte ca fructele să fie coapte în întregime. De exemplu, merele sau perele se vor culege când verdele este încă prezent în coloritul acestora. Culegerea fructelor cu tot cu codiță este de dorit, pentru un plus de prospețime și rezistență, și este obligatorie în cazul merelor, dar și al vișinelor sau al cireșelor.
Cele șapte reguli de mai sus sunt general valabile și pot fi aplicate cu succes pe toate tipurile de pomi fructiferi. Respectate cu strictețe, pomii din livada sau grădina ta vor produce mai multe fructe, aromate şi sănătoase.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰