Antena Meniu Search
x

Inflația în zona euro continuă să fie ridicată. BCE ar putea crește pentru a șaptea oară dobânda de referință pentru a stabiliza situația

Inflaţia în zona euro este prea ridicată şi politica monetară a Băncii Centrale Europene trebuie să fie orientată spre readucerea acesteia spre ţinta de 2%, a afirmat, joi, preşedintele BCE, Christine Lagarde, la o conferinţă desfăşurată la Institutul Politehnic din Paris, transmite Reuters.

de Redactia Observator

la 10.05.2023, 20:25

Inflația în zona euro, în continuare, prea mare. BCE ar putea crește pentru a șaptea oară dobânda de referință pentru a stabiliza situația - Shutterstock

"Politica noastră monetară trebuie evident să pună în practică toate instrumentele pentru a readuce inflaţia la ţinte pe termen mediu de 2%. Acest exerciţiu este în desfăşurare. Am utilizat deja majoritatea instrumentelor, mai avem puţine de făcut", a declarat şeful BCE. Ea a mai adăugat: "Timpul necesar va depinde evident de un număr de factori şi de impactul semnificativ asupra creditării şi a disponibilităţii sale după problemele financiare cu care ne-am confruntat", făcând referire la recentele turbulenţe din sectorul bancar.

Analiştii se aşteaptă ca la reuniunea din 4 mai BCE să majoreze pentru a şaptea oară dobânzile, pentru a ţine sub control inflaţia. Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat pentru Reuters că oficialii BCE sunt în favoarea unei majorări a dobânzii cu 25 de puncte de bază.

Citește și: Ce spune culoarea scaunului despre sănătatea ta. Când e indicat să faci o programare la medic

Cele mai recente date Eurostat arată că în zona euro rata anuală a inflaţiei a scăzut de la 8,5% în februarie, până la 6,9% în martie. În schimb, inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a continuat să crească până la 7,5%, de la 7,4% în februarie. Un alt indicator care, pe lângă preţurile la energie şi alimente, exclude şi preţurile la ţigări şi alcool, a crescut până la 5,7%, de la 5,6% în februarie.

Pe acelaşi subiect

Inflația, în atenția BCE

Inflaţia de bază este indicatorul urmărit cu atenţie de BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară. Principala îngrijorare a BCE este că inflaţia serviciilor, care în cazul zonei euro a ajuns la 5,1%, este mult prea mare şi ar putea semnala faptul că salariile devin o problemă importantă, în condiţiile în care preţurile la servicii sunt determinate în principal de costurile cu mâna de lucru.

O altă îngrijorare a BCE este aceea că inflaţia la alimente continuă să accelereze şi are un impact supradimensionat asupra percepţiilor de inflaţie ale consumatorilor, ceea ce poate schimba comportamentul de cheltuieli şi genera solicitări de majorare a salariilor.

În cele mai recente prognoze, BCE se aşteaptă ca rata inflaţiei în zona euro să se situeze la 6,3% în 2023 şi la 3,4% în 2024.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aveţi deja sau vă gândiţi să vă luaţi un al doilea job, ca să faceţi faţă scumpirilor?

Observator » Stiri economice » Inflația în zona euro continuă să fie ridicată. BCE ar putea crește pentru a șaptea oară dobânda de referință pentru a stabiliza situația