Antena Meniu Search
x

Video A comandat de pe Facebook o geantă cu 260 de lei, iar la livrare şi-a dat seama că a fost păcălită. "Mi s-a părut impresionantă povestea"

O nouă înșelătorie are succes pe Facebook! Mesaje impresionante vorbesc despre mici producători români care sunt la un pas de faliment ori au poveşti emoţionante. Cine pică în plasa lor şi face comenzi se trezeşte cu un colet plin cu chinezării de doi lei. Mii de asemenea înşelătorii sunt reclamate anual. Banii sunt greu de recuparat, iar făptaşii dorm liniştiţi. 

Cosmina Balint
de Cosmina Balint

la 24.05.2023, 19:49

Vezi și

Escrocii exploatează emoţiile şi dorinţa românilor de a cumpăra produse naţionale. Facebook este plin, de pildă, cu anunţuri despre genţi din piele, lucrate manual de mici producători. 

Cosmina Balin, reporter Observator: Vânzătorii se foloseau de un text în care îi anunțau pe clienți că sunt nevoiți să își închidă afacerea și că vor vinde tot ce au pe stoc la un preț promoțional. După ce au păcălit sute de clienți, aceștia au șters postările de pe pagina de Facebook în urma zecilor de reclamații.

Cei care vor să facă un bine şi să cumpere de la aşa-zişii mici producători se trezesc cu banii luaţi şi cu fakeuri în colet. 

Maria: Mi s-a părut impresionantă povestea. Părea că sunt două persoane mai în vârstă care aveau o afacere unde vindeau genți de piele făcute manual de către ei. Am comandat o geantă neagră și încă un set cu o geantă roșie. Când a ajuns coletul nu erau produsele pe care le-am comadat. I-am căutat după aceea pe o aplicație care comercializează produse din Asia iar o geantă pe care eu am dat 260 de lei acolo o găseai și cu 75 de lei, 54 de lei.

Pe acelaşi subiect

Am încercat și noi să îi contactăm pe cei care vindeau genţile pe Facebook, dar numărul de telefon afișat pe pagină a fost închis. Dacă vezi un anunţ cu o poveste prea sentimentală, nu plăti comanda înainte să o primeşti şi să o verifici. Cumpăraturile făcute pe fond emoțional te fac vulnerabil în fața escrocilor. 

Stamate Dorina, psiholog: Ne identificăm cu acea persoană. Sunt mulți oameni care reacționează mai mult la durerea sau suferința celorlalți, la oameni aflați în dificultate pe care doresc să îi ajute.

Peste 3.000 de înșelătorii online sunt reclamate anual

Numărul păcăliţilor este mai mare, însă.

Localnic: Sunt multe minciuni spuse, marketingul este foarte parșiv, vor doar bani.

Sorin Mierlea, preşedinte Infocoins: Din păcate consumatorii păcăliți spun asta e și nu avem ce face. Să verificăm siteul respectiv dacă există. În zona de contact au obligația de a pune la dispoziție cetățenilor toate datele sediul social, datele de identificare fiscală. Putem să verificăm gratuit pe siteul mfinanțe.ro dacă firma respectivă are ca obiect de activitate același obiect de activitate și nu e cumva o firmă care face covrigi și vinde și genți. 

Doar în primele patru luni ale acestui an, aproape două mii de români au făcut plângere la poliţie împotriva escrocilor online.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri economice » A comandat de pe Facebook o geantă cu 260 de lei, iar la livrare şi-a dat seama că a fost păcălită. "Mi s-a părut impresionantă povestea"