Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Afacerea cu care tot mai mulţi români dau lovitura. Dan crede că "mina de aur" e în afara Bucureştiului

Cafeaua care trezeşte zilnic miliarde de pământeni a devenit unul dintre cele mai profitabile business-uri la noi în ţară. România a avut anul trecut cea mai rapidă creştere din Europa la cafenenele din lanţuri. Localurile se extind cât ai zice espresso, iar preţurile cresc odată cu intensitatea gustului. Am găsit capuccino mai ieftin până şi în Italia, care este pe locul trei pe continent la consum. Chiar şi aşa, puţini renunţăm la cafeaua care este, de multe ori, pretext de răsfăţ şi pălăvărgeală cu prietenii.

de Greta Neagu

la 11.04.2023 , 08:15

Cafeaua nu mai este demult o simplă rutină în vieţile noastre. Ne aduce energie, bună dispoziţie şi prieteni. Se vede şi pe străzi şi în statistici. Numărul cafenelelor din România a crescut cu 29% anul a trecut. Suntem campionii Europei la extinderi.

Afacerile care dau lovitura în România

"În orice colţ al Bucureştiului există astăzi câte o cafea de specialitate. Au început şi în provincie să se dezvolte aceste coffee shop-uri cu cafea de specialitate şi văd mai mult potenţial în afara Bucureştiului astăzi mai mult decât în Bucureşti", spune Dan Posea, proprietar de cafenea.

Vezi și

"Mi se pare că noi n-am avut cultura asta de a ieşi în oraş. Bucureştiul avea mare nevoie de nişte locuri în care oamenii să poate ieşi să socializeze", este de părere Radu Solo, proprietar de cafenea. 

Pe acelaşi subiect

Cât costă cafeaua în Bucureşti

Uşor-uşor, Capitala noastră face concurenţă marilor oraşe de pe continent. Şi la calitate, dar şi la preţ. "Doar pe Calea Victoriei, una dintre cele mai mari artere ale Bucureştiului am numărat pe o distanţă de aproape trei kilometri peste 20 de cafenele. Dacă ne uităm la preţuri, un espresso costă în jur de 8 - 10 lei, un cappucino în jur de 15 - 20 de lei, iar o cafea cu lapte în jur de 15 lei", arată Greta Neagu, reporter Observator.

Preţuri mai mari decât în Italia

Dacă ne îndepărtăm de centru preţurile scad, însă rămân peste media altor oraşe europene şi chiar din Italia. "În această zonă centrală din Bologna am numărat 15 baruri. O cafea costă 1 euro 30, la fel costă şi un cafe latte. În timp ce preţul unui cappucino ajunge şi până la un euro şi 70 de eurocenţi", spune Cornelia Crîşmaru, corespondent Observator.

Puţin şi bun este principiul care ţine sus preţurile şi profiturile cafenenelor din România. Avem un mare apetit pentru produsele de specialitate, dar nu ne lăudăm cu foarte mulţi jucători în acest domeniu. Estimările arată că în ţara noastră există cam 1.000 de cafenele care aparţin unui lanţ. Altele, la început de drum, se pregătesc de expansiune. Proprietarii spun, însă, că în comparaţie cu alte state, România are cafea accesibilă.

"Mie mi se pare că suntem în continuare destul de jos cu preţurile. Deşi economic nu stăm foarte grozav, mi se pare că suntem cu 20-25% încă sub preţurile din marile oraşe", crede Radu Solo, proprietar de cafenea. 

Dacă românii beau tot mai multă cafea - ceea ce încurajează deschiderea business-urilor de profil, pe continent, ritmul de extindere a pieţei a fost de 10 ori mai mic anul trecut. Suedia, Norvegia şi Finlanda au înregistrat chiar un declin al cafenelelor.

Greta Neagu Like
Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri economice » Afacerea cu care tot mai mulţi români dau lovitura. Dan crede că "mina de aur" e în afara Bucureştiului