Antena Meniu Search
x

Video Românii plătesc pentru o cafea cu aproape 30% mai mult faţă de anul trecut. Cât a ajuns să coste un flat white sau un cappuccino

Gustul amărui al cafelei ne dă "palpitaţii". În România, una dintre cele mai consumate băuturi costă mai mult ca în Spania sau Italia. Pentru clasicul cappuccino sau cafea cu lapte, plătim mai mult cu aproape 30%, faţă de anul trecut şi asta după ce TVA-ul a crescut la 19%. Proprietarii cafenelelor spun că fac tot posibilul pentru a menţine preţul, tocmai pentru a nu pierde clienţi. 

Alin Stan
de Alin Stan

la 22.01.2023, 20:49

Vezi și

Este ritualul fiecărei dimineţi pentru Andu. O ceaşcă de flat white şi ziua prinde culoare. Doar că preţul tot mai mare taie din savoarea cafelei. Acest preparat a ajuns să coste între 17 şi 20 de lei în cafenelele de specialitate. 

Andu, client: Când vrei să simţi şi să bei o cafea de calitate, din păcate şi preţul este pe măsură. Nu plătim doar cafeaua, plătim şi nişte servicii.  

Micile plăceri vinovate au ajuns un lux. 

"Este o absurditate pentru că sunt multe alte chestii care trebuie taxate la sânge."

Pe acelaşi subiect

Un cappuccino costă între 14 şi 18 lei, iar preţul variază în funcţie de mărimea paharului sau a ceştii, dar şi de tipul de lapte folosit, cel vegetal fiind mai scump. Acum un an, aceeaşi băutură costa între 10 şi 14 lei.

Proprietarii cafenelelor încearcă să menţină preţurile

Bogdan şi-a deschis recent o cafenea în Bucureşti. Încearcă să nu se lase descurajat de scumpiri şi să-şi păstreze clienţii. 

Bogdan Burlec, proprietar cafenea: Înainte aveam un TVA de 5% pentru cafeau preparată fără lapte, acum a ajuns la 9%. Cafelele cu lapte au ajuns la 19%. Nu am o problemă să dau TVA-ul, doar că nu mai putem creşte preţurile. Totuşi, să bei o cafea în fiecare zi de 15 lei este destul de mult. 

Şi kilogramul de cafea aproape că s-a dublat de la începutul anului. 

Bogdan Burlec, proprietar cafenea: O cafea pe care o cumpăram cu 150 de lei kilogramul acum 2 ani, acum o cumpărăm cu 240-250 de lei. Aproape dublu. 

Transportul şi serviciile se adaugă şi ele la preţul final al cafelei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri economice » Românii plătesc pentru o cafea cu aproape 30% mai mult faţă de anul trecut. Cât a ajuns să coste un flat white sau un cappuccino