Antena Meniu Search
x

Video "Alimentul viitorului", cultivat în România şi consumat în toată Europa. Secretele unei afaceri extrem de profitabile cu alune: "Nu trebuie să alergi după 10 mii de euro prin toată lumea"

Într-o localitate din Arad, se află una dintre cele mai mari pepiniere de aluni din Europa. Din păcate, fructele pleacă anual de aici spre toate continentele lumii, mai puţin la noi în ţară, unde nu prea există cerere. Proprietarii dezvăluie secretul unei afaceri de succes, dar şi tainele cultivării arbustului.

de Redactia Observator

la 21.09.2021, 17:43

Vezi și

În serele din comuna arădeană Seleus cresc sute de mii de puieţi de alun. Timp de opt luni pe an, zece soiuri sunt cultivate aici. După ce sunt culese, alunele ajung însă în Europa, Asia sau America de Sud. "Datorită nivelului crescut de venituri, în toate ţările europene şi nu numai, oamenii îşi doresc să consume produse sănătoase", explică Ioan Horga, proprietarul plantaţiei de aluni.

Alunele, "alimentul viitorului"

Fructul alunului este un aliment foarte hrănitor, datorită conţinutului mare în uleiuri, proteine, vitamine şi săruri minerale. "Practic, aluna va fi alimentul viitorului, deoarece toate studiile înalte, chiar şi de la NASA, ne spun că cu acest fruct vom decola de pe frumoasa planetă albastră", adaugă Ioan Horga.

Alunul este foarte rezistent şi deloc pretenţios la condiţiile de temperatură şi climă. "Plantaţia de alun chiar este uşor de întreţinut. 50 de hectare pot să vă spun că se pot întreţine cu un singur tractor, doar cu condiţia să avem apă", spune Lucia Horga, proprietară. "Alunul este cultivat sub formă de tufă. Tufa se pleacă la vânturi, se pleacă la intemperii, la zăpezi. Dacă vine o zăpadă mare, ea se culcă. Chiar dacă se rupe, se regenerează", completează Ioan Horga.

Pe acelaşi subiect

Venituri de 10-15 mii de euro, cu 2-3 hectare de alun

Iar pe cât este de puţin pretenţioasă, pe atât este de profitabilă. "Dacă ai 2-3 hectare de alun poţi să stai liniştit în satul tău din România şi nu trebuie să alergi după 10 mii de euro prin toată lumea. Poţi să faci 10-15 mii de euro pe 2-3 hectare de alun", mărturiseşte proprietarul. 

Alunele de pădure pot fi consumate atât proaspete, cât şi sub formă de creme tartinabile sau în compoziţia dulciurilor. Specialiştii în nutriţie ne atenţionează, însă, că au un aport energetic mare şi trebuie să fim atenţi la cantitatea consumată.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri economice » "Alimentul viitorului", cultivat în România şi consumat în toată Europa. Secretele unei afaceri extrem de profitabile cu alune: "Nu trebuie să alergi după 10 mii de euro prin toată lumea"