Amnistia fiscală, anunţată de ministrul de Finanțe. Zeci de mii de români vor scăpa de penalităţi
O măsură salvatoare pentru cei cu datorii la stat a fost anunţată de ministrul de Finanţe! Guvernul pregăteşte o amnistie fiscală prin care zeci de mii de români vor scăpa nepenalizaţi dacă îşi vor plăti datoriile într-un interval stabilit de lege.
O măsură salvatoare pentru cei cu datorii la stat a fost anunţată de ministrul de Finanţe! Guvernul pregăteşte o amnistie fiscală prin care zeci de mii de români vor scăpa nepenalizaţi dacă îşi vor plăti datoriile într-un interval stabilit de lege.
Săptămâna viitoare, ministrul de Finanţe ar urma să anunţe cine va beneficia de ştergerea datoriilor la Fisc şi cum se va aplica amnistia fiscală.
EUGEN ORLANDO TEODOROVICI, ministrul de Finanţe:
Este un subiect pe care îl avem în lucru la nivelul ministerului de Finanţe. Amnistia nu are un prag. Se poate decide, dacă cei care sunt în situaţia aceasta, dacă îşi achită- cum a fost în 2015- până la un moment principalul, să li se şteargă penalităţile şi jumătate din dobânzi.
Statul trebuie să trimită, mai întâi, decizii de impunere pentru perioada 2013-2018.
Până la finalul anului, cei care au datorii la ANAF vor primi un astfel de plic în care vor fi înştiinţaţi cât au de plătit, iar ministerul Finanţelor se gândeşte chiar la o amnistie fiscală. Asta înseamnă că, cine plăteşte până la o anumită dată stabilită de lege, va fi scutit atât de dobânzile penalizatoare, cât şi de penalităţi.
GABRIEL BIRIS, specialist în fiscalitate:
Este, mai degrabă, o facilitate de plată, ca să nu mai cheltuiască statul cu executarea silită, să le dea oamenilor o facilitate să plătească voluntar.
Au mai existat astfel de facilităţi.
Potrivit unor surse, o primă variantă ar fi aceea ca amnistia să îi vizeze pe cei care desfăşoară activităţi independente - precum drepturile de autor şi pe cei care obţin venituri din chirii şi au acumulat restanţe şi penalităţi.
În al doilea scenariu, cele peste 11 mii de persoane fizice de pe "lista ruşinii", printre care se află şi persoane publice, ar putea beneficia de amnistie fiscală pentru dobânzi şi penalităţi, dacă îşi achită integral datoriile.
Iar a treia variantă ar fi una mai veche, luată în considerare de ministerul de Finanţe încă de acum câţiva ani. Va exista un moment zero, în care cei care au venituri nedeclarate încă, pe care nu le pot justifica, să le poată declara oficial, fără sancţiuni.
Astfel, statul îşi propune să fiscalizeze banii "negri" pentru care să aplice un impozit de zece la sută, mai spun sursele. Deocamdată, niciuna dintre aceste variante nu a fost confirmată de ministerul de Finanţe.
RADU SOVIANI, analist economic:
Sunt, după calculele mele, undeva la 30 de miliarde de euro "parcaţi" în zone offshore deţinure de cetăţeni români care nu au fost declarate. Banii ăştia sunt "hingheriţi" de autorităţile fiscale din toată lumea şi atunci vrea să îi aducă înapoi în România. Bani proveniţi din infracţiuni, din privatizări furate.
Amnistia fiscală a mai fost aplicată în 2015 pentru profesiile liberale şi pentru firme.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰