Video ANAF a luat la ţintă profesorii care dau meditaţii şi manichiuristele. La cât se ridică evaziunea fiscală doar în Capitală
Începe marea vânătoare a evazioniştilor. Peste jumătate de milion de români, suspectaţi că ar face evaziune fiscală vor fi controlaţi de ANAF. În graba de a aduna bani la bugetul de stat de oriunde, şeful instituţiei ia în calcul să verifice şi veniturile obţinute din meditaţii sau chiar cele ale manichiuristelor. Nu scapă nici cei care fac bani din criptomonede.
O diferenţă de 20 de miliarde de euro între veniturile declarate şi cele estimate de inspectorii antifraudă a declanşat controlul. Într-o primă fază 214 de persoane vor fi verificate.
Lucian Heiuş, preşedinte ANAF: După ce primesc acest aviz de inspecţie au la dispoziţie 60 de zile ca să îşi depună declaraţia de patrimoniu şi să vină cu înscrisuri prin care să dovedească de unde au banii pe care noi i-am descoperit şi care nu pot să fie justificaţi.
Cea mai mare diferenţă pe care au descoperit-o inspectorii ANAF dintre venituri şi avere a fost de patru milioane de euro. Iar cea mai mică de 400 de mii de euro. Vorbim, aşadar, despre sume importante, iar în cazul persoanelor vizate, inspectorii ANAF vor analiza cheltuielile precum achiziţiile de apartamente, case sau maşini.
Pe lângă marii evazionişti, Fiscul s-a uitat şi la câştigurile celor care au făcut tranzacţii cu criptomonede.
- Veniturile a peste 500.000 de români vor fi verificate de ANAF. Sunt vizaţi inclusiv cei care fac bani din...
- Mii de scrisori trimise de ANAF pentru impozitul pe venit. Fiscul face verificări când are suspiciuni de fraudă
- ANAF pune tunurile pe persoanele fizice, de la 1 iulie: O jignire pentru oamenii cinstiţi să vadă că alţii îşi...
Lucian Heiuş, preşedinte ANAF: S-a finalizat cu descoperirea a 63 de persoane fizice care au undeva la 123 de milioane de euro venituri nedeclarate ca urmare a tranzacţionării acestor criptomonede. Am urmărit ce sume de bani au intrat în conturi din extern, ne-am uitat după aceea cine este cel care a virat banii.
Robert Croitoru, specialist în fiscalitate: Nu vorbim de bani cash. Vorbim de bani care au circulat în sistemul informaţional şi electronic care lasă urme.
ANAF scoate tunurile, indiferent cât de mic ar fi câştigul
Nu scapă însă nimeni de ANAF, indiferent cât de mic ar fi câştigul pentru care nu plăteşte taxe şi impozite.
Lucian Heiuş, preşedinte ANAF: Apar aceşti influenceri care, deja, obţin venituri frumoase. Se vor intensifica şi controalele antifraudei pe litoral.
Plus profesorii care dau meditaţii şi manichiuristele care lucrează de acasă. În Bucureşti, Ilfov, Cluj şi Sibiu au primit, în unele cazuri, avertismente pentru a-şi legaliza activitatea.
Lucian Heiuş, preşedinte ANAF: A fost, de fapt, o campanie de informare, nici într-un caz o campanie de controale.
Reporter: Dar luaţi în calcul varianta asta?
Lucian Heiuş, preşedinte ANAF: Pe termen scurt, nu. Dar, dacă există sesizări la acel telefon unic noi suntem obligaţi să mergem să verificăm şi să îi comunicăm petentului ceea ce am constatat acolo.
Lucian Heiuş, preşedinte ANAF: Este adevărat că nu se poate face dintr-o dată ce nu s-a realizat în 20 de ani. Noi ne-am obişnuit prea mult să nu fiscalizăm. Asta este problema.
Doar în Capitală, potrivit estimărilor ANAF, evaziunea fiscală a ajuns la 6 miliarde de euro.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰