Antena Meniu Search
x

ANAF va publica lista contribuabililor buni platnici. Ce condiţii trebuie să îndeplinească românii

ANAF va publica, trimestrial, lista contribuabilor buni platnici. Este vorba despre persoane juridice, care trebuie însă să îndeplinească simultan trei condiţii. Iată care sunt acestea, dar şi ce criterii sunt luate în calcul pentru ca cele trei puncte să fie considerate valide.

Redactia Observator
de Redactia Observator

la 01.11.2022, 15:59

ANAF va publica lista contribuabililor buni platnici
ANAF va publica lista contribuabililor buni platnici - Hepta / Petrisor Iordan

ANAF va publica, trimestrial, lista contribuabilor, persoane juridice, care au declarat şi au achitat la scadenţă obligaţiile fiscale de plată şi care nu au obligaţii restante.

Condiţiile care trebuie îndeplinite

Potrivit ANAF, condiţiile ce trebuie îndeplinite cumulativ de către contribuabili la întocmirea listei sunt: 

  • sunt depuse, pe perioada de prescripţie a dreptului de a stabili obligaţii fiscale, toate declaraţiile fiscale, potrivit vectorului fiscal, până la data întocmirii listei. ”Această condiţie se consideră îndeplinită şi în cazul în care, pentru perioadele în care nu s-au depus declaraţii fiscale, obligaţiile fiscale au fost stabilite, prin decizie, de către organul fiscal”, a transmis ANAF.  
  • au achitate la scadenţă/termenul de plată prevăzut de lege, obligaţiile fiscale principale şi accesorii, în trimestrul pentru care se realizează publicarea listei;  
  • nu înregistrează obligaţii bugetare restante la data întocmirii listei. 

Cine poate figura pe lista ANAF

”În categoria contribuabililor care sunt cuprinşi în listă fac parte şi contribuabilii care se încadrează în situaţiile prevăzute la art. 157 alin. (2) şi (3) din Codul de procedură fiscală, inlcusiv cei care beneficiază de înlesniri la plată acordate potrivit legii, care se află în derulare. Având în vedere faptul că pentru o parte din obligaţiile declarative nu există un termen clar de depunere a declaraţiei (ex. declaraţia de accize se depune la autoritatea competentă în termen de 5 zile calendaristice de la data eliberării pentru consum, potrivit art. 346 alin. (3) din Codul fiscal – data cunoscută doar de către contribuabil), condiţia de declarare se verifică la data întocmirii listei, respectiv dacă până la această dată, sunt depuse toate declaraţiile, conform vectorului fiscal, indiferent de termenul legal de declarare”, a mai transmis ANAF.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi se par deplasate unele declaraţii ale Înaltpreasfinţitului Teodosie?

Observator » Stiri economice » ANAF va publica lista contribuabililor buni platnici. Ce condiţii trebuie să îndeplinească românii