Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Companiile de petrol şi tutun, cei mai mari contribuabili la bugetul de stat

Multinaţionalele care aleg să-şi deruleze afacerile în ţara noastră plătesc statului taxe şi impozite de ordinul miliardelor de lei. Chiar şi în anul pandemiei, marile companii şi-au onorat obligaţiile fiscale. Fără aceşti bani, statul nu ar fi avut cum să acopere cheltuielile cu asistenţa socială şi salariile, recunoaşte ministrul Finanţelor.

de Andra Mitu

la 23.11.2020 , 10:51

  • Cea mai mare companie românească de petrol și gaze a vărsat în bugetul de stat 7,2 miliarde de lei.
  • Banii se duc pe asistenţă socială, salarii din sectorul public şi investiţii.

Chiar şi în criză, multinaţionalele varsă miliarde de lei în bugetul statului, prin taxe şi impozite. Ca să vă faceţi o idee, doar de la o singură companie, în visteria statului au intrat şapte miliarde de lei, din accize, TVA ori taxe salariale. 

Ram Addanki, Director Europa Centrală și de Sud, BAT: În primele nouă luni ale anului, contribuţia noastră la bugetul statului a crescut cu aproximativ jumătate de miliard de lei. Acest lucru a fost posibil, în circumstanţele actuale, datorită reducerii traficului ilicit. 

De altfel, 2020 este primul an din ultimii zece în care piața neagră de ţigarete a coborât sub nivelul de 10%. Nu doar de la jucătorii de pe piaţa tutunului, statul a încasat mai mulţi bani. Şi companiile petroliere au continuat să îşi plătească taxele şi impozitele la timp, în ciuda rezultatelor financiare mai slabe. Cea mai mare companie românească de petrol și gaze a vărsat în bugetul de stat 7,2 miliarde de lei.

Vezi și

"Valoarea veniturilor din vânzări consolidate a scăzut cu 26% comparativ cu trimestrul trei din 2019, influenţată negativ de preţuri, de pieţe mai mici ale mărfurilor şi volume mai mici ale vânzărilor. Consecinţele pandemiei COVID19, amploarea şi durata efectelor asupra economiei nu pot fi estimate într-un mod credibil la acest moment", susţin reprezentanţii OMV Petrom.

Gabriel Sincu, consultant fiscal: Au fost şi nişte facilităţi care au venit de la autorităţi. În momentul în care companiile au plătit impozitele datorate, au putut să beneficieze de nişte reduceri. A fost o gândire de business.

O gândire de afaceri din care și companiile mari au ieșit câştigate, dar și statul. Bugetul de stat a câștigat cu două miliarde mai mult de la companiile de tutun și petrol, decât din impozitul pe profit colectat de la toate companiile din Romania, în primele nouă luni.

Mare parte din sumele colectate de stat se duc pe asistenţă socială, pe tot ce înseamnă salarii în sectoarele publice şi în investiţii. 

Florin Cîţu, ministrul Finanţelor: Doar aşa am putut să menţinem economia să crească. Banii pe care i-am încasat i-am reîntors imediat în economie prin plata facturilor, fără să lăsăm facturi scadente.

Obligaţiile fiscale totale amânate la plată de către firme, fără dobânzi şi penalităţi, în baza facilităţilor acordate de Guvern în luna martie, depăşesc 16 miliarde de lei. 

Andra Mitu Like
Comentarii


Întrebarea zilei
Vă gândiţi să renunţaţi la cadourile de Crăciun pentru a economisi mai mulţi bani?
Observator » Ştiri economice » Companiile de petrol şi tutun, cei mai mari contribuabili la bugetul de stat