ANAF va publica "lista ruşinii" în această lună. Cine riscă să îşi vadă numele în topul datornicilor
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) va publica în această lună lista cu datornicii care nu şi-au plătit obligaţiile fiscale în T1 2023, conform legislaţiei în vigoare, notează Ziarul Financiar, citat de Mediafax.
În “lista ruşinii” sunt incluse firmele care nu şi-au achitat obligaţiile fiscale către Fisc în T1 2023. ”Lista ruşinii” este reglementată de Ordinului Ministerului Finanţelor Publice nr. 558/2016 privind Procedura de publicare a listelor debitorilor care înregistrează obligaţii fiscale restante, precum şi cuantumul acestor obligaţii.
Cum se calculează "lista ruşinii"
Obligaţiile fiscale pentru T1 2023 sunt aferente perioadei ianuarie – martie 2023. În cadrul listei sunt incluse doar firmele care au datorii fiscale de la 100.000 de lei în sus. Ordinului Ministerului Finanţelor Publice (MFP) nr. 558/2016 privind Procedura de publicare a listelor debitorilor care înregistrează obligaţii fiscale restante, precum şi cuantumul acestor obligaţii, reglementează faptul că aceste obligaţii fiscale trebuiau plătite.
Pentru publicarea obligaţiilor fiscale restante, nu au fost avute în vedere sumele de rambursat/de restituit, întrucât art. 162 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, nu prevede acest aspect, conform site-ului ANAF.
- ANAF scoate la licitaţie a treia oară o casă cu teren, după ce nimeni nu a plătit pe ea 230.000 de lei. Cât...
- ANAF scoate la licitaţie a treia oară o casă cu teren, după ce nimeni nu a plătit pe ea 800.000 de lei. Cât a...
- ANAF a vândut de la prima licitaţie apartamentul lui Ioan Becali. Suma uriaşă cu care s-a vândut imobilul
Sunt publicate obligaţiile fiscale restante totale care depăşesc următoarele plafoane:
- a) 500.000 lei, în cazul debitorilor care au calitatea de mare contribuabil;
- b) 250.000 lei, în cazul debitorilor care au calitatea de contribuabil mijlociu;
- c) 100.000 lei, în cazul celorlalte categorii de debitori.
ANAF va efectua modificări “în termen de 15 zile de la achitarea integrală a obligaţiilor fiscale datorate, organul fiscal central operează, din oficiu, modificările pentru fiecare debitor care şi-a achitat aceste obligaţii, în sensul eliminării din liste”.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰