Antena Meniu Search
x

Angajații au drepturi! Ce sunt obligați managerii să știe și să respecte

Angajatorii și managerii nu sunt întotdeauna dispuși să respecte legea, iar angajații sunt cei care îi încurajează, în mod indirect, să ignore legislația prin faptul că ei înșiși nu își cunosc drepturile.

Angajatorii și managerii nu sunt întotdeauna dispuși să respecte legea, iar angajații sunt cei care îi încurajează, în mod indirect, să ignore legislația prin faptul că ei înșiși nu își cunosc drepturile.

În săvârșirea unei infracțiuni la locul de muncă sunt implicate întotdeauna cele două părți: angajatorul, care nu respectă drepturile angajatului, și angajatul, care nu își apără drepturile și se complace în situații care nu-l avantajează.

Însă în orice companie, departamentul de resurse umane reprezintă adevăratul motor de funcționare al organizației, prin strategiile de HR, prin întocmirea și încheierea contractelor firmei cu angajații și prin asigurarea respectării cu strictețe a legislației în vigoare.

Într-o epocă în care apar tot mai multe meserii și profesii, iar piața muncii este din ce în ce mai dinamică, un manager de resurse umane îndeplinește o serie de noi roluri care țin de atingerea obiectivelor firmei și de stimularea și respectarea drepturilor celor care lucrează în cadrul companiei.

Strateg  de business în cadrul companiei

Managerul de resurse umane contribuie din ce în ce mai mult la elaborarea planurilor și obiectivelor companiei pentru care lucrează. El trebuie să aibă cunoștințe solide de contabilitate și finanțe și este direct implicat în strategiile de reducere a costurilor. Tot el este cel care monitorizează procesele și programele de resurse umane, încheie contractele de muncă și actele adiționale.

Actele adiționale la contractele individuale de muncă sunt semnate de ambele părți, în momentul în care în contractul inițial apare orice modificare, conform hrp.ro, care a publicat un articol despre tot ce ar fi bine să știm despre acestea.

Sprijin pentru angajați

Membrii departamentelor de resurse umane sunt responsabili de modul în care angajații se simt la locul de muncă. Aceștia trebuie să fie mulțumiți și motivați să depună efortul necesar pentru atingerea obiectivelor companiei în care lucrează. Departamentul de resurse umane este cel care contribuie cel mai mult la stabilirea unei culturi organizaționale orientată spre satisfacție și productivitate.

Motor al schimbării

Departamentele de resurse umane din cadrul marilor companii sunt din ce în ce mai centrate pe implementarea unor programe de asistență pentru angajați și pe elaborarea unor strategii foarte eficiente de comunicare atât pe orizontală, între angajații cu aceleași responsabilități, cât și pe verticală, între manageri și persoanele care ocupă poziții inferioare în organigramă.

Totodată, managerul de resurse umane este și cel care elaborează strategii de schimbare și de implementare a pașilor necesari transformării companiei în care lucrează.

Foto: pixabay.com

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri economice » Angajații au drepturi! Ce sunt obligați managerii să știe și să respecte