Antena Meniu Search
x

Video Angajaţi de "închiriat" pe piaţa muncii din România. Exemplul Ioanei: "Am avut un salariu mai competitiv"

Angajaţii de închiriat sunt noul fenomen pe piaţa muncii din România. Patronii iau personal în leasing de la agenţii specializate, cel mai des pentru perioade scurte sau bine delimitate. Firmele de leasing pentru angajaţi există de peste două decenii la noi, dar au început să aibă mai mulţi clienţi în ultimii ani, de când s-a amplificat criza de lucrători. Pentru angajaţi există şi dezavantaje, însă. 

Ingrid Tîrziu
de Ingrid Tîrziu

la 16.05.2023, 22:35

Vezi și

Numărul de angajaţi temporar a crescut de 20 de ori în aproape un deceniu. Anul trecut erau aproape 100.000, distribuiţi de câteva sute de agenţii de leasing răspândite în toată ţara. Fenomenul ia amploare în foarte multe domenii: de la HoReCa, la industria farmaceutică, retail sau logistică. Flexibilitatea este principalul atu pentru companiile care au angajaţi în leasing. În plus, economisesc timp şi bani cu ajutorul agenţiilor. 

Angajaţi în leasing: avantaje şi dezavantaje

"Noi ne obligăm să menţinem aceiaşi oameni sau atunci când se întâmplă să ne plece oameni să-i avem imediat disponibili pe înlocuitorii lor, în aşa fel încât să nu rămână goluri pe o bandă de producţie. Nu ai pierderi la producţia, la comenzile tale şi doi, nu ai pierderi cu a recruta alte persoane în cine ştie cât timp", spune Carmen Savu, director agenţie leasing.

"Patronii aleg să închirieze personal de la firmele de leasing în perioadele în care au nevoie de mai multă forţă de muncă. Agenţiile, ulterior, sunt total responsabile de administrarea şi plata salariilor angajaţilor temporari", explică Ingrid Tîrziu, reporter Observator.

Pe acelaşi subiect

Experienţa Ioanei. Ce spune despre salariu

Cristian este şofer şi angajat temporar la o firmă de leasing de personal, care i-a găsit loc de muncă. Lucrează cu un contract pe perioadă determinată de peste un an şi este mulţumit de alegerea pe care a făcut-o. "Din punctul meu de vedere este OK. Şi colegii mei sunt mai vechi, au rămas atâta timp şi asta înseamnă că este un loc de muncă OK", crede Cristian, şofer.

Ioana a fost şi ea angajată "de împrumut" în domeniul vânzărilor. Perioada de contract oferită şi beneficiile pe care le-a primit au convins-o să colaboreze doi ani cu o firmă de leasing. "Am avut un salariu mai competitiv decât cele aflate în piaţă la momentul respectiv şi am avut mai multe beneficii incluse în pachetul salarial, de tipul asigurărilor medicale.  Firma de leasing se ocupa de chestiunile administrative: de deconturi, de salarii", povesteşte Ioana, fost angajat temporar.

Economiştii văd şi dezavantaje în trendul angajaţilor de împrumut. Pe termen lung, "creează instabilitate foarte multă la nivel de venituri, la nivel de planuri pe care poţi să ţi le faci. Accesul la finanţare, luarea unui credit pentru o achiziţie mare, angajaţii ar trebui să aibă mare grijă atunci când intră în colaborări pe termen determinat, pe contracte de genul ăsta", arată Adrian Asoltanie, consultant financiar. 

Anul trecut, peste 27 de milioane de oameni s-au angajat temporar în Uniunea Europeană.  Ţările europene cu cei mai mulţi angajaţi de împrumut sunt Germania, Franţa, Spania şi Polonia. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri economice » Angajaţi de "închiriat" pe piaţa muncii din România. Exemplul Ioanei: "Am avut un salariu mai competitiv"