Antena Meniu Search
x

Video Anomalia din noile tarife RCA. Cât costă asigurarea la o Dacia Spring cu 45 de cai-putere

Ai mașină electrică de 45 de cai sau 500 de cai putere, plătești același RCA. E anomalia de pe piaţa de asigurări. Tarifele publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară sunt aceleaşi pentru toate maşinile electrice. Asta deşi pagubele nu se pot compara. 

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 02.01.2024, 21:38

Vezi și

De cinci ani, Vişinel Bălan conduce numai maşini electrice. 

Vişinel Bălan, proprietar maşină electrică: Am început cu Zoe, urmat de Dacia. Am vrut să văd cum este Dacia Spring. Şi acum sunt pe Tesla. În aproximativ 20 de secunde, 225 de kilometri. 

Numărul de cai a crescut, poliţa RCA a rămas neschimbată

Deşi numărul de cai a crescut de la maşină la maşină, poliţa RCA a rămas neschimbată, sub o mie de lei.

Pe acelaşi subiect

Vişinel Bălan, proprietar maşină electrică: Undeva la 650-700 de lei pe an. E rezonabil. Sunt mulţumit, până la urmă e Tesla. 

Noile tarife de referinţă publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară nu prevăd vreo diferenţiere.

Mădălina Chiţac, reporter Observator: Tariful RCA pentru maşinile electrice este acelaşi. Nu se ia în calcul decât vârsta şoferului. Nu contează cât de puternică este maşina electrică. Spre exemplu, doi şoferi care au aceeaşi vârstă şi care locuiesc în aceaşi oraş, vor plăti acelaşi preţ pentru asigurarea obligatorie, chiar dacă unul are o maşină de 50 de cai putere, iar altul o maşină de 300 de cai putere. 

Exemplu de calcul tarif RCA pentru maşini electrice

Am luat ca exemplu două maşini, una cu 46 de cai putere şi alta cu 283 de cai putere. Preţurile sunt identice la asiguratori. Cea mai bună ofertă pentru 12 luni e la 1.053 de lei, urmată de un preţ de 1.432 de lei, iar pe locul trei e suma de 1.799 de lei. 

Sergiu Costache, expert auto: E o anomalie faptul că o maşină elctrică, oricare ar fi ea, are acelaşi preţ RCA. Fie că-i mică, mijlocie sau mare. Cred că explicaţia principală este legată de lipsa informaţiilor cu privire la daunele pe care le produc maşinile electrice. 

Iar daunele provocate de o maşină electrică puternică, spun specialiştii, pot fi de câteva ori mai mari în comparaţie cu un autoturism electric mai ieftin şi mai mic.

Şofer: Nu este normal, trebuie reglementat. Cu cât e mai scumpă, cu atât trebuie să fie asigurarea mai mare. 

Şofer: Cel care ar avea o Dacia, ar trebui să plătească mult mai puţin decât cel care ar avea o Tesla. 

Plafonarea preţurior la RCA a fost prelungită până în luna martie

Până când piaţa de asigurări va fi mai bine reglementată, instabilităţile continuă. La fel şi creşterile de preţuri anunţate pentru 2024. 

Sergiu Costache, expert auto: Estimările sunt între 15 şi 20%. Ele au fost ţinute foarte mult timp pe loc, iar între timp a crescut valoarea daunelor. 

Între timp, plafonarea preţurior la RCA a fost prelungită până în luna martie. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri economice » Anomalia din noile tarife RCA. Cât costă asigurarea la o Dacia Spring cu 45 de cai-putere