Antena Meniu Search
x

Video Cât va plăti pe RCA un şofer care face accident în 2024. Sistemul bonus-malus se modifică

Noi modificări în domeniul asigurărilor RCA. Şoferii care provoacă accidente grave vor fi aspru sancţionaţi. Ar urma să plătească şi cu 80% mai mult pentru poliţele obligatorii. În schimb, cei care nu sunt implicaţi în evenimente rutiere vor primi bonificaţii consistente. 

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 28.11.2023, 22:38

Vezi și

România e campioana Europei la accidentele rutiere. Cu toate astea, doar 3% din şoferi primesc penalizări la reînnoirea poliţei RCA

Mădălina Chiţac, reporter Observator: În prezent există opt clase de bonus şi opt clase de malus. Un şofer pleacă de la clasa B0 şi dacă timp de un an nu provoacă niciun accident rutier ajunge la B1. Însă dacă este implicat într-un accident auto, de la B0 ajunge la M2, pentru că i se scad două clase. Problema e că cele două clase se scad indiferent de cât de grav este accidentul, indiferent dacă vorbim de o tamponare uşoară sau de un accident cu persoane rănite sau decedate. 

Dorel Duţă, preşedinte UNSICAR: Una este să zgârii o oglindă şi alta să omori doi oameni. Şi penalitatea să fie aceeaşi. Una e să ai o daună de zgârii o oglindă de o mie de lei, alta e când faci o pagubă de...

ASF vrea să modifice sistemul bonus-malus

Pe acelaşi subiect

Aşa că Autoritatea de Supraveghere Financiară vrea să modifice sistemul bonus-malus

Valentin Ionescu, director ASF: Atunci când sunt accidente rutiere soldate cu vătămări corporale scăderea în sistemul bonus malus să fie maximă. De 8 clase. De la B8 sau de la B0 la Malus 8. Nu e normal să avem o severitate mare, dosare de daună din ce în ce mai scumpe. Şi să lăsăm penalizarea similară pentru un accident minor şi pentru un accident grav. 

Sergiu Costache, expert asigurări: Cu cât faci mai multe, mai mari şi mai frecvente, cu atât preţul poliţei să fie mai mare. Dacă sunt răniri, dacă sunt morţi. să devină din ce în ce mai grav, pe măsură ce accidentul e grav. 

Exemplu de calcul pentru o poliţă RCA

Şoferul vinovat va avea o penalizare de 80% la poliţa RCA. Spre exemplu, un conducător auto din Bucureşti care are acum clasa B1 şi care plăteşte pe RCA 1750 de lei, ar urma să achite, în urma unui accident grav, 3.150 de lei. Şi să treacă de la B1 la M7. În schimb, cei care sunt disciplinaţi, vor fi recompensaţi. 

Valentin Ionescu, director ASF: Şoferul care va conduce corect în trafic, cu un bonus maxim, va avea un discount de 50%. 

Modificările s-ar putea aplica de anul viitor

Modificările s-ar putea aplica de anul viitor. Însă tot de atunci ar urma să plătim cu toţii mai mult pentru asigurările obligatorii. Motivul? Dispare plafonarea tarifelor RCA. 

Sergiu Costache, expert asigurări: Mă aştept să crească preţurile la asigurări. Pentru că au fost ţinute pe loc, iar numărul de daune a crescut. Între 5 şi 15%. 

Şi legea RCA se modifică. Astfel că şoferii vor fi monitorizaţi în trafic pentru a fi depistaţi cei fără poliţă valabilă.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri economice » Cât va plăti pe RCA un şofer care face accident în 2024. Sistemul bonus-malus se modifică