Antena Meniu Search
x

ANRE: O parte din români vor plăti două facturi la energie electrică în decembrie. Cum s-a ajuns în această situație

O parte dintre persoanele care nu au primit facturi la energie, în luna noiembrie, ar urma să plătească două facturi în luna decembrie. Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), a explicat cum se va recupera decalajul. 

de Redactia Observator

la 25.11.2021, 11:13

ANRE: O parte din români vor plăti două facturi la energie electrică în decembrie. Cum s-a ajuns în această situație
ANRE: O parte din români vor plăti două facturi la energie electrică în decembrie. Cum s-a ajuns în această situație - Shutterstock

"La sfârșitul lui octombrie s-a aprobat în Parlament acea OUG 118 care s-a dat de către guvern pentru compensarea facturilor la energie electrica și gaze. S-a completat în Parlament și s-a dispus și plafonarea. Deși legea prevedea termen de 15 zile în care trebuia să se elaboreze normele de aplicare a acestei legi, acest lucru încă nu s-a întâmplat. N-avem încă norme, suntem în 24 noiembrie, și în lipsa normelor furnizorii nu știu cum să factureze și cum să aplice această lege și unii au preferat în loc să factureze la valoarea normală prevăzută din contract încălcând legea au preferat să amâne emiterea facturilor. Sper că cel târziu săptămâna viitoare aceste norme să apară", a declarat Zoltan Nagy-Bege, la Digi24.

Vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie a explicat faptul că "acești clienți cărora nu le-a venit factura ar trebui să se aștepte ca în decembrie să primească chiar două facturi. Într-o săptămână – două să vină două facturi că să recupereze acest decalaj din cauza amânării emiterii facturilor".

Furnizorii nu știu cum să aplice plafonarea

Sute de mii de facturi la curent și gaz vor veni cu întârziere. Unii furnizori spun că nu ştiu cum să aplice plafonarea şi compensarea din partea statului, pentru că legea adoptata la sfârşitul lunii de Parlament nu are încă norme. Oamenii se tem că facturile vor veni buluc şi spun că povara va fi şi mai greu de dus. Statul îi linişteşte, promițând că va rezolva problema. 

Sprijinul de la stat pentru consumul de gaze naturale, în valoare de 33% din factură, şi de 29 de bani/kilowat la energia electrică, se va acorda pentru consumul din perioada 1 noiembrie 2021 - 31 martie 2022. Însă cu o condiţie. Consumul de gaze nu trebuie să depăşească în această perioadă 1000 de metri cubi, iar cel de curent trebuie să se încadreze în medie, sub 300 de kilowati lunar.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri economice » ANRE: O parte din români vor plăti două facturi la energie electrică în decembrie. Cum s-a ajuns în această situație