Antena Meniu Search
x

Facturile la curent şi gaz vor ajunge cu întârziere. Furnizorii de energie, încurcaţi de compensarea din partea statului

Sute de mii de facturi la curent și gaz vor veni cu întârziere luna aceasta. Unii furnizori spun că nu ştiu cum să aplice plafonarea şi compensarea din partea statului, pentru că legea adoptata la sfârşitul lunii de Parlament nu are încă norme. Oamenii se tem că facturile vor veni buluc şi spun că povara va fi şi mai greu de dus. Statul îi linişteşte. Rezolvă problema săptămâna viitoare.

de Redactia Observator

la 12.11.2021, 19:35

Vezi și

Doi mari furnizori de energie electrică anunţă că majoritatea clienţilor vor primi facturile cu întârziere luna asta.

Ramona Nicola, manager PR CEZ: CEZ Vânzare estimează că aproximativ 500 de mii de facturi vor fi emise cu întârziere către clienţii săi de energie şi gaze naturale. Această valoare reprezentând 75-80% din facturile care urmau să fie emise în luna noiembrie. Suspendarea facturării serviciilor de energie şi gaze naturale este estimată la aleastă data la 10-15 zile. Indiferent de perioada sau de data emiterii facturii, data scadenţei rămâne la fel în număr de zile. 

Este posibil ca unele facturi să ajungă după perioada obișnuită, ca urmare a necesității efectuării modificărilor tehnice în sistemul informatic. În astfel de cazuri, termenul de plată va fi prelungit, astfel încât clienții vor avea la dispoziție același număr de zile pentru plata facturii.

E-ON şi Electrica, în schimb, spun că şi-au modificat sistemul informatic şi că toţi clienţii lor vor primi facturile la timp. Oamenii aşteaptă acum cu sufletul la gură să vadă cât au de plătit pe luna octombrie. 

Pe acelaşi subiect

Client: Nu m-a pus pe gânduri, m-am gândit că au întârzieri, recalculează ceva. 

Reporter: Pe cât vă cine de obicei, pe ce dată?

Client:  În general, pe data de 1.

Reporter: Şi nu v-a venit încă?

Client:  Nu. Au trecut aproape două săptămâni. 

Facturi emise cu întârziere

Facturile care urmează să fie emise trebuie să conțină și contravaloarea consumului pentru zilele care au trecut de la 1 noiembrie, de când se aplică mecanismul de plafonare și compensare stabilit prin lege. Legea, însă, adoptată la finalul lunii trecute, încă nu are norme de aplicare.

Dumitru Chisăliţă - expert în energie: Aici nu e problema furnizorilor, ci problema statului. În situaţia în care statul avea gata aceste norme, poate nu neaparat pe 31 Octombrie, dar măcar pe 3, 4 Noiembrie, nu ne găseam în situatia asta. Mâine s-ar împlini 15 zile de cand legea i-ar obliga pe ei sa dea aceste norme. 

Ministrul Energiei promite că furnizorii vor avea normele de aplicare săptămâna viitoare dar susţine că se puteau descurca şi în lipsa lor.

Virgil Popescu - ministrul Energiei: Nu au de ce să facă acest lucru. Trebuie să separe luna Noiembrie de restul lunilor. Deci pot foarte bine să emită pentru luna Octombrie. Săptămâna viitoare, normle vor fi gata. Vor fi publicate şi nu va mai fi niciun impediment pentru a nu ştii cum îşi vor recupera banii furnizorii. 

Sprijinul de la stat pentru consumul de gaze naturale, în valoare de 33% din factură, şi de 29 de bani/kilowat la energia electrică, se va acorda pentru consumul din perioada 1 noiembrie 2021 - 31 martie 2022. Însă cu o condiţie. Consumul de gaze nu trebuie să depăşească în această perioadă 1000 de metri cubi, iar cel de curent trebuie să se încadreze în medie, sub 300 de kilowati lunar. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri economice » Facturile la curent şi gaz vor ajunge cu întârziere. Furnizorii de energie, încurcaţi de compensarea din partea statului