Antena Meniu Search
x

Anunţul FMI după colapsul Silicon Valley Bank. 85% dintre depozitele bancare, în pericol. SUA iau măsuri

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat că monitorizează potenţialele implicaţii la adresa stabilităţii financiare ale colapsului Silicon Valley Bank, dar este încrezător că autorităţile de la Washington adoptă măsurile adecvate, transmite Reuters.

de Redactia Observator

la 13.03.2023, 10:03

Silicon Valley Bank a anunţat falimentul
Silicon Valley Bank a anunţat falimentul - Profimedia

"Monitorizăm cu atenţie evoluţiile şi potenţialele implicaţii la adresa stabilităţii financiare şi avem încredere deplină că autorităţile din SUA iau măsurile adecvate pentru rezolvarea situaţiei", a declarat duminică, pentru Reuters, un purtător de cuvânt al FMI, potrivit Agerpres.

FMI, după colapsul Silicon Valley Bank

Fondul de garantare a depozitelor bancare din SUA (FDIC) a preluat vineri controlul la Silicon Valley Bank (SVB), după ce deponenţii, îngrijoraţi cu privire la situaţia financiară a băncii, s-au grăbit la ghişee pentru a-şi retrage economiile. Această fugă la ghişeele Silicon Valley Bank a luat prin surprindere pieţele financiare şi a şters peste 100 de miliarde de dolari din valoarea de piaţă a băncilor americane.

FDIC va proteja depozitele de până la 250.000 de dolari, însă depozitele peste această sumă, şi care reprezintă 85% din conturile SVB, sunt în pericol. Întrebată dacă deponenţii îşi vor primi înapoi toţi banii, Yellen a refuzat să comenteze cu privire la detalii. "Suntem foarte conştienţi de problemele pe care le au deponenţii. Mulţi dintre ei sunt firme mici, care au angajaţi în întreaga ţară. Desigur, acesta este un motiv de îngrijorare", a declarat secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen.

Pe acelaşi subiect

Întrebată dacă Guvernul american ar lua în considerare o preluare a SVB de o bancă străină, Yellen a răspuns: "Aceasta este o decizie pentru FDIC, atunci când va decide care este cea mai bună soluţie pentru acest caz. Şi sunt sigur că au în vedere o gamă largă de opţiuni disponibile. Printre acestea se numără şi achiziţiile"

Cum s-a ajuns la falimentul Silicon Valley Bank

Silicon Valley Bank s-a prăbușit după 48 de ore dramatice, în care o criză bancară și alta de capital au făcut să îi scadă acţiunile cu 60%. Autorităţile de reglementare fiscală din California au închis banca, recunoscută ca principalul creditor al start-up-urilor din domeniul tenologiei. "Silicon Valley Bank a fost standardul de aur în ceea ce privește startup-urile și companiile tehnologice și capital de risc", spune Stefan Kalb, client Silicon Valley Bank.

Cum a ajuns, însă, la faliment banca preferată a start-up-urilor tech din Statele Unite, se întreabă toată lumea. Investiţiile în aceste start-up-uri i-au dublat averea administrată (de la 115 miliarde de dolari în 2020, la 209 miliarde la sfârşitul anului trecut) şi o listă de clienţi ce cuprindea companii solide, ca Airbnb, Fitbit şi Pinterest. A investit, însă, în titluri de stat, a căror valoare a scăzut. Apoi, Silicon Valley Bank a pierdut mulţi clienţi de la începutul anului din cauza creşterii ratelor şi a prăbuşirii pieţei cripto, în care investiseră multe companii care îi datorau bani.

În urmă cu doar câteva săptămâni, directorul executiv al băncii anunţa ceva probleme, dar în niciun caz o catastrofă. "Ne aşteptăm ca în 2023, în prima jumătate a anului, să vedem o scădere în capitalul de risc, chiar mai mare decât până acum, dar în a doua jumătate va exista o îmbunătăţire moderată, care va anticipa un 2024 mult mai bun", spunea Greg Becker, director executiv SVB.

Silicon Valley Bank nu a mai apucat, însă, revenirea spectaculoasă. Un ultim efort de redresare a dus la faliment - miercuri anunţase că vrea să vândă acţiuni de peste două miliarde de dolari. Consultanţii financiari din România sunt foarte atenţi la semnalele venite din America şi au analizat cauzele prăbuşirii. "Mulţi dintre clienţii săi şi-au retras banii. În momentul în care depozitele au devenit din ce în ce mai puţine, banca nu a mai avut practic cu ce să finanţeze practic activitatea. În momentul doi au început să vândă tot ce aveau active, au vândut în pierdere cu 1,8 miliarde de dolari şi toată lumea s-a panicat că această bancă dă faliment", explică Adrian Negrescu, consultant financiar.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri economice » Anunţul FMI după colapsul Silicon Valley Bank. 85% dintre depozitele bancare, în pericol. SUA iau măsuri