Video "Arma secretă" a fermierilor în acest an: a fost creată la Banca de Gene şi are gust "dulce-acrişor-iute"
Fermierii au pariat în acest an pe usturoiul românesc, dar un soi nou - Danubius. Este mare cât o ceapă, arată la fel ca cel chinezesc, însă îşi păstrează gustul intens şi iuţeala specifică soiurilor locale. A fost creat de cercetătorii Băncii de Gene din Buzău şi va ajunge curând în magazinele din toată ţara.
Noul usturoi românesc, Danubius, este recoltat în aceste zile în comuna Râmnicelu. Cultura se întinde pe 3 hectare, iar producţia este estimată la peste 20 de tone. Valentin Jecu, cel mai mare cultivator de usturoi din Buzău, se aşteaptă să aibă succes cu noul produs creat de Banca de Gene.
"Cu acest soi de usturoi, pot să vă spun că ne batem şi cu usturoiul din import. Are un gust dulce-acrișor iute. Cățelul de usturoi este destul de mare, este ușor de curățat", a povestit Valentin Jecu, fermier.
Usturoiul poate fi plantat timp de patru luni, din noiembrie şi până în februarie. Danubius a rezistat cu succes şi la perioada secetoasă.
"Acest soi se pretează foarte bine la recoltatul mecanizat deoarece are o tulpină foarte groasă şi este foarte uşor de prins şi de tăiat în maşină", a mai spus Valentin.
După recoltare, usturoiul este adus în fermă, unde este pregătit pentru livrarea către pieţe şi magazine. Ar putea ajunge la raft în 2 săptămâni, dar fermierul nu i-a stabilit încă preţul.
România a produs peste 45.000 de tone de usturoi uscat, în 2023, potrivit INS, şi a importat alte 6.000 de tone, jumătate din cantitate din Olanda.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰