Antena Meniu Search
x

Avertisment îngrijorător de la Banca Mondială: "Noi șocuri" ar putea împinge economia mondială în recesiune în 2023

Banca Mondială este îngrijorată că "noi șocuri negative" ar putea împinge economia mondială în recesiune în 2023, statele mici fiind deosebit de vulnerabile, scrie Bloomberg.

de Redactia Observator

la 08.01.2023, 08:59

Imagine ilustrativă
Imagine ilustrativă - Shutterstock

Avertismentul este cuprins într-un rezumat al raportului bianual "Global Economic Prospects", care urmează să fie publicat marți și care este prezentat pe site-ul Open Knowledge Repository al grupului.

Chiar și în lipsa unei noi crize, se așteaptă ca în acest an creșterea globală "să încetinească brusc, reflectând înăsprirea sincronă a politicilor menite să limiteze inflația foarte ridicată, înrăutățirea condițiilor financiare și perturbările continue cauzate de invazia Rusiei în Ucraina", a precizat Banca Mondială.

Sunt necesare "eforturi urgente la nivel mondial și național" pentru a atenua riscul unei astfel de încetiniri, precum și al dificultăților legate de îndatorare în economiile de piață emergente și în curs de dezvoltare (EMDE), unde se așteaptă ca avansul investițiilor să rămână sub media ultimelor două decenii, a precizat creditorul cu sediul la Washington.

"Este esențial ca factorii de decizie politică din EMDE să se asigure că orice sprijin fiscal se concentrează asupra grupurilor vulnerabile, că așteptările privind inflația rămân bine ancorate și că sistemele financiare continuă să fie rezistente", a spus acesta.

Pe acelaşi subiect

Dobânzile continuă să crească pentru a contracara inflaţia

Solicitări similare au fost formulate de bancherii centrali din întreaga lume, care măresc agresiv ratele dobânzilor pentru a atenua presiunile asupra prețurilor, în timp ce guvernele sprijină întreprinderile și gospodăriile prin limitarea costurilor energetice.

Directorul general al Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva, a început anul 2023 cu un avertisment potrivit căruia lumea se va confrunta cu "un an greu, mai greu decât cel pe care îl lăsăm în urmă". O treime din economia mondială va fi în recesiune, deoarece SUA, UE și China încetinesc simultan, a declarat ea în cadrul emisiunii "Face the Nation" de la CBS, într-un interviu difuzat la 1 ianuarie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Stiri economice » Avertisment îngrijorător de la Banca Mondială: "Noi șocuri" ar putea împinge economia mondială în recesiune în 2023