Antena Meniu Search
x

Economia Ucrainei, cel mai semnificativ declin din ultimii 30 de ani. PIB-ul ţării a scăzut cu 30,4% în 2022

PIB-ul Ucrainei a scăzut cu 30,4% în 2022, cel mai semnificativ declin anual din ultimii peste 30 de ani, din cauza războiului cu Rusia, a anunţat joi ministrul Economiei, Iulia Sviridenko, transmite Reuters, citat de Agerpres. Declinul a fost însă mai redus decât se estima iniţial. În luna aprilie 2022, Fondul Monetar Internaţional estima că economia Ucrainei va pierde 35% din valoarea sa.

de Redactia Observator

la 05.01.2023, 12:52

Economia Ucrainei, cel mai semnificativ declin din ultimii 30 de ani. PIB-ul ţării a scăzut cu 30,4% în 2022
Economia Ucrainei, cel mai semnificativ declin din ultimii 30 de ani. PIB-ul ţării a scăzut cu 30,4% în 2022 - Shutterstock

Sviridenko, care este şi prim vicepremier, a precizat că economia ucraineană a suferit cele mai semnificative pierderi de la câştigarea independenţei faţă de Uniunea Sovietică, în 1991, deşi declinul a fost mai redus decât se estima iniţial.

"Succesul forţelor de apărare ale Ucrainei pe front, activitatea coordonată a Guvernului şi mediului de afaceri, spiritul dârz al populaţiei şi viteza de reconstruire a infrastructurii critice avariate în război, precum şi sprijinul sistemic financiar de la donatorii internaţionali ne-au permis să menţinem frontul economic şi să continuăm marşul spre victorie", a afirmat ministrul Economiei.

Oficialul a adăugat că atacurile ruseşti asupra infrastructurii energetice continuă să pună presiune asupra activităţii economice şi a încrederii populaţiei.

Declinul a fost mai redus decât se estima iniţial

Totuşi, declinul economiei ţării este mai redus decât estima Fondul Monetar Internaţional în luna aprilie 2022. FMI estima că economia Ucrainei va pierde în 2022 o treime din valoarea sa, mai concret 35%, din cauza efectelor invaziei ruse.

Totodată, prejudiciile aduse de război se vor prelungi pe mai mulţi ani, a explicat atunci FMI într-un raport despre cifrele exacte ale costului invaziei ruse asupra economiei Ucrainei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri economice » Economia Ucrainei, cel mai semnificativ declin din ultimii 30 de ani. PIB-ul ţării a scăzut cu 30,4% în 2022