Antena Meniu Search
x

Video Bani europeni sau de la stat, pregătiţi pentru românii care acceptă să nu îşi vândă apartamentele timp de 25 de ani. Ce pot face cu ei

Românii îşi pot consolida imobilele gratuit, din bani europeni sau de la bugetul de stat. Există, însă, şi o condiţie: după reabilitare, proprietarii sunt obligaţi să nu vândă apartamentele timp de 25 de ani. În caz contrar, aceştia vor plăti cotă parte din preţul total al renovării blocurilor. Lucrările vor începe, însă, abia peste câteva luni.

Florentina Lazăr
de Florentina Lazăr

la 17.02.2023, 20:05

Vezi și

Aceste două blocuri din Centrul Capitalei au fost construite între 1936 și 1939. Anii scurşi şi-au pus amprenta asupra structurii de rezistenţă şi a pereţilor. Aproape 100 de persoane locuiesc în cele 68 de apartamente de peste 100 de metri pătraţi. De-a lungul timpului, s-au făcut mai multe expertize tehnice pentru ca imobilele să fie consolidate. Fără succes, însă.

Sandra Ionescu, preşedinte de bloc: "Noi aveam proiectul gata, dar nu s-a mai făcut consolidarea. După atâția ani ne chinuim să-l întreținem în viată. Materialele nu rezistă și având peste 80 de ani, fiind construit cu liantul dintre cărămizi este var, nisip, s-a măcinat." 

Cele două blocuri vor fi reabilitate cu 12 de milioane de euro, bani europeni. Locatarii se vor muta pentru 24 de luni în locuinţe de necesitate, puse la dispoziţie de primărie.

Cum se realizează reabilitarea blocurilor?

Pe acelaşi subiect

Bogdan Fezi, vicepreședinte Ordinul Arhitecților: "Prima etapa e realizarea unei expertize complete, apoi a unui proiect tehnic de consolidare. Consolidarea propriu-zisa presupune o anumită ordine a operațiunilor de la fundație, pereți, pereții interiori și ajunge până la acoperire, reabilitare termică, refacerea finisajelor și a instalațiilor afectate."

Dacă ar fi fost reabilitat de primărie, locatarii ar fi suportat toate costurile. Banii puteau fi plătiţi însă în rate, fără dobândă, pe o perioadă de până la 25 de ani.

"Părinții mei vor sta cu siguranță aici și mi-aș dori pentru ei un loc de viitor. Și mai sigur. Și mai sigur, exact. "

Florentina Lazăr, reporter Observator: "Prin PNRR au fost semnate deja contracte în valoare de 441 milioane de euro pentru 238 de clădiri din peste 100 de localități. În București, municipiu în care peste 20.000 de clădiri sunt vulnerabile în caz de seism, doar 5 contracte au fost semnate și 5 sunt în evaluare. "

Răzvan Munteanu, director AMCCRS: "Din prima zi instituția noastră a depus imobilele pe care le aveam eligibile. Astăzi avem semnate în total imobile în valoare de 21 milioane euro, mai avem în evaluare imobile de 7,5 milioane de euro. Până în 2026 trebuie să implementăm toate aceste lucrări."

Bani de la stat și de la Bruxelles pentru consolidări

Dacă banii primiți de la Bruxelles pentru consolidări au fost alocați aproape în totalitate, printr-un alt proiect, Ministerul Dezvoltării are la dispoziție peste 200 de milioane de lei pentru același tip de lucrări. Primăriile se mai pot înscrie în program până pe 20 februarie. Eligibile sunt blocurile încadrate în clasa de risc seismic 1 şi 2, cu cel puţin 3 etaje şi 10 apartamente, dacă toți locatarii îşi dau acordul.

Cseke Atilla, ministrul dezvoltării: "Avem astăzi în platforma 290 de solicitări de finanțări, din care 1230 pentru blocuri de locuințe și 160 pentru clădiri publice."

În cazul unui seism major, 250.000 de români ar rămâne fără adăpost, carton albastru 3 iar pierderile economice ar fi de ordinul zecilor de miliarde, avertizează experții Băncii Mondiale. Mai mult, o mare parte din infrastructura subterană va fi avariată.

Alanna Simpson, Banca Mondială: "Pornește din Iași, mai jos spre București, bineînțeles Focșani, continuă în jos, spre sud, este un fel de arc care urmărește Munții Carpați, acea zonă este probabil cea mai afectată dacă va fi un cutremur în zona Vrancea."

Alte 1500 blocuri și 400 de instituții publice vor putea obține finanțare începând din luna aprilie pentru consolidarea clădirilor. Bugetul este de 1,8 miliarde de euro, bani europeni.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri economice » Bani europeni sau de la stat, pregătiţi pentru românii care acceptă să nu îşi vândă apartamentele timp de 25 de ani. Ce pot face cu ei