Antena Meniu Search
x

Video Clădirile aflate în risc de prăbuşire ar putea fi consolidate pe banii statului. Proprietarii însă nu le vor putea vinde timp de 25 de ani

Vestea bună e că statul ar putea suporta costurile pentru consolidarea clădirilor aflate în risc de prăbuşire. Vestea proastă e că proprietarii acestor locuinţe nu le vor putea vinde timp de 25 de ani. Este proiectul de lege la care lucrează ministerul Dezvoltării. Numai în Bucureşti sunt peste 7 sute de clădiri încadrate în clasele 1 si 2 de risc seismic.

Andre Rotaru
de Andre Rotaru

la 05.01.2022, 19:59

Vezi și

Sandra Ionescu este de mai bine de două decenii preşedintele mai multor blocuri încadrate în clase de risc seismic. Tot de atâta timp se chinuie să obţină începerea lucrărilor de consolidare pentru ele. La demisolul unui bloc aflat la doar câteva sute de metri de sediul Ministerul Afacerilor Interne, pereţii stau pur si simplu să cadă, şi asta pentru că liantul dintre cărămizi, pus în 1937, a început pur şi simplu să se descompună şi poate fi rupt cu mâna goală.

Aproape o mie de blocuri sunt în situaţii similare, doar în Bucureşti. Peste 730 de imobile sunt încadrate în clasele I si II de risc seismic. Experţii spun că este greu de estimat cât costă, în medie, consolidarea unui imobil. Preţurile variază între câteva sute şi peste o mie de euro pe metru pătrat, asta chiar dacă statul vine deja cu o parte din bani. Aşa se face că, odată împărţite costurile lucrării, acestea pot ajunge pentru un singur apartament chiar şi la peste o sută de mii de euro.

Sandra Ionescu, preşedinte de bloc: A trecut de mia de euro metrul pătrat pe care noi trebuie să îl plătim. 

Cseke Attila, ministrul Dezvoltării: Este o creştere a valorii apartamentului prin consolidare de risc seismic care este o finanţare de la stat. În perioada interdicţiei de vânzare proprietarul poate să îşi vândă apartamentul dar atunci trebuie să restituie statului cota parte din intervenţia de consolidare de risc seismic

Pe acelaşi subiect

Dacă noul proiect de lege intră în vigoare, banii vor veni integral de la bugetul de stat. Doar că, există o condiţie: timp de 25 de ani, proprietarii nu mai pot vinde apartamentele. Altfel, trebuie să dea banii pentru consolidare înapoi la stat.

Matei Sumbasacu, asociaţia RE RISE: Este doar un mecanism prin care statul se protejează atât cât poate de speculă. Ne-am putea imagina că ar putea exista nişte oameni care să cumpere repede apartamente la preţuri mici aşteptând ca statul să le plătească consolidarea şi apoi repede să le vândă.

Sandra Ionescu, preşedinte de bloc: Este perfect aşa. Pe mine m-ar costa 1000 de euro pe lună să dau înapoi la primărie. Care înseamnă foarte mult. În ultima parte a vieţii să stai şi să îţi numeri banii. Nu aş vrea să le vând. Nu îmi sunt necesari banii acum. Şi dacă îmi plăteşte totul eu oricum le las la copii.

Până acum, cei cărora le erau consolidate locuinţele trebuiau fie să plătească o contribuţie, fie să dovedească lună de lună că au venituri sub media pe ţară.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Evenimente » Clădirile aflate în risc de prăbuşire ar putea fi consolidate pe banii statului. Proprietarii însă nu le vor putea vinde timp de 25 de ani