Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Bani mai mulţi pentru personalul militar și pentru polițiști, MApN a iniţiat o ordonanţă de urgenţă

Ministrul Apărării Naţionale a anunţat că a inițiat un proiect de ordonanță de urgenţă ce are ca scop majorări ale salariilor și soldelor pentru personalul militar și pentru polițiști, de la 1 iulie.

de Redactia Observator

la 27.05.2022 , 13:51

Bani mai mulţi pentru personalul militar și pentru polițiști, MApN a iniţiat o ordonanţă de urgenţă Bani mai mulţi pentru personalul militar și pentru polițiști, MApN a iniţiat o ordonanţă de urgenţă - Hepta / Mediafax Foto / Sebastian Tataru

Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a semnat marţi, 24 mai, un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care se propune actualizarea şi îmbunătăţirea unor serii de prevederi din domeniul salarizării şi asigurării altor drepturi financiare ale personalului din Ministerul Apărării Naţionale şi din celelalte instituţii din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională, anunţă vineri ministerul, într-un comunicat oficial.

Astfel, se prevede posibilitatea actualizării, începând cu data de 1 iulie 2022, a cuantumului soldei de grad/salariului gradului profesional deţinut pentru personalul militar, poliţişti şi poliţiştii de penitenciare. În plus, soldaţii şi gradaţii profesionişti vor avea dreptul la o compensaţie lunară pentru chirie de până la 50% din solda de funcţie, în condiţii similare cadrelor militare în activitate.

"Pentru atingerea obiectivului strategic de a oferi României armata performantă de care are atâta nevoie în aceste momente, pe lângă asigurarea echipamentelor de ultimă generaţie, care au început deja să intre în dotarea structurilor militare române, este esenţial să ne concentrăm şi pe îmbunătăţirea condiţiilor de muncă şi de viaţă ale militarilor noştri – activi, în rezervă sau în retragere, ale salariaţilor civili din ministerul nostru, precum şi ale familiilor lor. 

Articolul continuă după reclamă

Performanţa profesională de înalt nivel trebuie motivată prin condiţii de muncă la nivelul celorlaltor armate din ‚[rile membre ale NATO, printr-un sistem de salarizare decent şi prin asigurarea drepturilor financiare în mod echitabil, care să reflecte importanţa misiunilor  pe care aceşti oameni le au. 

Pe acelaşi subiect

Din analizele efectuate la nivelul MApN, precum şi din discuţiile pe care le-am purtat cu personalul ministerului în unităţile pe care le-am vizitat în aceste prime şase luni de mandat, a rezultat cu claritate că există deficite importante de personal, că avem probleme serioase în ceea ce priveşte retenţia personalului de înaltă specializare. În lipsa unor măsuri oportune şi eficiente, aceste probleme se vor agrava în timp. 

Nu doar contextul de securitate, ci mai ales respectul pe care îl datorăm militarilor de carieră şi personalului civil din Armata  României şi din întregul sistem naţional de securitate pentru sacrificiile pe care le fac zi de zi, ne obligă să acţionăm acum. Acest proiect de ordonanţă de urgenţă este doar un prim pas în atingerea acestui deziderat", a declarat ministrul Vasile Dîncu. 

Salarii echitabile în cadrul MApN

Proiectul de act normativ urmăreşte eliminarea unor inechităţi şi diferenţe de tratament în asigurarea drepturilor de natură financiară personalului din Ministerului Apărării Naţionale şi din alte instituţii din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională în comparaţie cu alte categorii de salariaţi din sistemul public.

Prin completarea articolului 16 din anexa nr. VI la Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, se propune acordarea indemnizaţiei de delegare/detaşare în cuantum dublu personalului militar, poliţiştilor, poliţiştilor de penitenciare şi personalului civil care participă la misiuni de instrucţie, exerciţii militare/poliţieneşti, trageri şi aplicaţii, în tabere sau în poligoane, cu o durată mai mare de 24 de ore, pe teritoriul României, la o distanţă mai mare de cinci kilometri de localitatea în care îşi au locul permanent de muncă, pentru care specificul activităţilor nu permite înapoierea la sfârşitul zilei de lucru în localitatea în care îşi au locul permanent de muncă.

De asemenea, printr-o serie de completări la textul Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea unor acte normative, cu modificările ulterioare, se are  în vedere:

Stabilirea cuantumului brut al salariilor de bază/soldelor de funcţie/salariilor de funcţie pentru personalul din instituţiile publice din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională, începând cu data de 1 iulie 2022, la nivelul salariilor de bază/soldelor de funcţie/salariilor de funcţie prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, pentru anul 2022.

Posibilitatea actualizării, începând cu data de 1 iulie 2022, a cuantumului soldei de grad/salariului gradului profesional deţinut pentru personalul militar, poliţişti şi poliţiştii de penitenciare.

Având în vedere că în unităţile Ministerului Apărării Naţionale personalului care execută muncă suplimentară peste programul normal de lucru, pentru asigurarea serviciului de luptă permanent, activităţilor deosebite cu caracter operativ sau neprevăzut, precum şi în situaţii de urgenţă, nu i se poate acorda timp liber corespunzător din cauza deficitului de personal, se propune compensarea acestor activităţi cu o majorare de 75% din solda de funcţie/salariul de funcţie cuvenite, proporţional cu timpul lucrat în aceste condiţii. De aceleaşi prevederi urmează să beneficieze şi personalul din instituţiile de apărare şi securitate naţională care desfăşoară activităţi similare.

Prin modificarea şi completarea Legii nr. 384/2006 privind statutul soldaţilor şi gradaţilor profesionişti, cu modificările şi completările ulterioare, soldaţii şi gradaţii profesionişti vor avea dreptul la o compensaţie lunară pentru chirie de până la 50% din solda de funcţie, în condiţii similare cadrelor militare în activitate. Cuantumul concret al compensaţiei va fi stabilit prin hotărâre de Guvern, la propunerea ministrului apărării naţionale, având ca bază criterii noi, aplicabile în mod similar, echitabil şi sustenabil pentru toate categoriile de personal militar.

Proiectul de ordonanţă de urgenţă a fost trimis spre consultare şi completare instituţiilor din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională, urmând ca, la finalizarea acestui pas, să fie publicat pe pagina de internet a MApN, conform normelor de transparenţă legislativă şi înaintat pe circuitul de avizare, în vederea adoptării de Guvernul României.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri economice » Bani mai mulţi pentru personalul militar și pentru polițiști, MApN a iniţiat o ordonanţă de urgenţă