Antena Meniu Search
x

Video Băutura care şi-ar putea dubla preţul în restaurante şi baruri. Cât vor ajunge românii să plătească pentru un pahar

Banalul fresh de portocale nu va mai fi nici banal, nici ieftin. Seceta şi dăunătorii au afectat cei mai mari producători din lume, iar preţurile au început să crească vertiginos. Astfel că vom ajunge să plătim la restaurant şi peste 30 de lei pentru un pahar de suc proaspăt stors. Nici cei care îşi vor face singuri acasă freshul nu vor scăpa mai ieftin.

Ingrid Tîrziu
de Ingrid Tîrziu

la 14.05.2024 , 19:41

Orice picătură stoarsă de suc de portocale va deveni mai preţioasă. Brazilia, cel mai mare exportator, se așteaptă la cea mai mică producție din ultimii 36 de ani. Seceta și dăunătorii au făcut ravagii. Preţul pe bursă a crescut deja cu 5%, cel mai ridicat nivel din ultimele trei luni. La noi, se simte deja diferenţa: un suc proaspăt, de nici jumătate de litru, se vinde în medie cu 18 lei. 

Preţul unui fresh de portocale ar putea depăşi 20 de lei

Nicolae Mavric, administrator - firmă de sucuri naturale: E foarte costisitor şi le-am scos, adică n-am mai vândut fresh de portocale că nu mi-am permis. Adică nu am acoperit costul de producţie, cât de achiziţie.

Vezi și

Ingrid Tîrziu, reporter Observator: Dacă în urmă cu trei ani plăteam pe un astfel de pahar de suc de portocale aproximativ 15 lei, acum în multe locaţii depăşeşte 20, iar dacă seceta ne va afecta, preţul va creşte iar cu 30%. 

Pe acelaşi subiect

Andreea Cristache, proprietar restaurant: Este cel mai vândut suc. În primul rând pentru că este cel mai natural. Din păcate consumatorii sunt cei care suportă aceste majorări de preţuri. 

Şi preţul kilogramului de portocale a crescut

Nici cei care îşi fac singuri acasă fresh-ul nu ies mai ieftin. Un kilogram de portocale porneşte de la 10 lei şi poate ajunge şi până la 15 de lei acum, în extrasezon. 

Femeie: Cumpărăm de la o familie care are o afacere, le aduce direct din Grecia. Au dispărut foarte repede am observat de la ei, nu le-au mai adus. Dintr-o dată ne-au anunţat că portocale nu mai aduc! 

România a importat anul trecut peste 85 de milioane de kilograme de portocale.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 3 voturi
Întrebarea zilei
Care credeţi că este cel mai fericit oraş din România?
Observator » Stiri economice » Băutura care şi-ar putea dubla preţul în restaurante şi baruri. Cât vor ajunge românii să plătească pentru un pahar