Video Băutura minune a sezonului. Este o sursă excelentă de antioxidanți și se prepară rapid: "Îmi place super mult"
A început sezonul florilor de soc! Copacii sunt plini, iar pieţile parfumate. Cel mai des, florile sunt folosite la socată. Pe cât este de gustoasă, pe atât e de sănătoasă. Nutriţioniştii spun că este o sursă excelentă de antioxidanţi.
Florile de soc cresc peste tot, în grădini, în păduri şi pe câmpuri.
Angela Bertea, reporter Observator: Dacă nu aveţi timp să mergeţi să culegeţi soc, să ştiţi că îl puteţi găsi în piaţă. O astfel de pungă cu flori de soc vă costă cinci lei.
Vânzătoare: Doi lei grămăjoara, trei grămăjoare cinci lei, cu un leu, cum prind. Se culege când nu e ud, că dacă e ud se strică. Trebuie să fie culeasă cănd nu e plouat.
Băutura estivală preferată a clienţilor
Şi terasele au adăugat in ultimii ani socată în meniu. E băutura estivală preferată a clienţilor.
Client: Exact acelaşi gust ca al bunicii, nici foarte dulce, nici foarte acidulată. E perfectă.
Client: Consum şi iarna. E super bună, răcoritoare, nu are atât de mult zahăr ca un suc normal. E super bună, mie îmi place foarte mult. Îmi aminteşte de gustul copilăriei.
Gabriel Maxim, ospătar: De preferat ar trebuie să o consumăm cât mai rece pentru a simţi gusturile florale ale acestei băuturi. La noi, este o băutură care merge nu numai în sezonul cald, ci şi în sezonul rece.
Cum se prepară socata
Reţeta este simplă.
- Florile trebuie puse pe fundul borcanului, dar să rupi partea verde că e amară. Avem apă de izvor, apă proaspătă şi voi pregăti siporul între timp. După ce terminaţi cu florile, vă rog să aşezaţi lămâile. Eu pun, pentru fermentaţie, o boabă de orez la un litru de apă sau se se pun 10 grame de drojdie.
Peste flori se adaugă apoi siropul.
- Acoperim borcanul cu o farfurioară de sticlă şi îl punem într-un loc însorit timp de două-trei, până la patru zile. Vom mai amesteca o dată, de două ori pe zi cu o lingură de lemn şi socata noastră va fi gata.
Socata e o sursă excelentă de antioxidanți
Pe lângă gustul acidulat şi răcoritor, socata este şi sănătoasă.
Daniela Bălănucă, nutriționist: Are un conţinut ridicat de vitamina C, benefică pentru un sistem imunitar sănătos, la fel, este bogată în vitamina A, dar este o sursă excelentă de antioxidanţi. Dacă este neîndulcită se poate consuma în cantităţi nelimitate.
Din soc se mai pot face sirop şi dulceaţă.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰