Antena Meniu Search
x

BCE, vești bune pentru zona euro. În 2023 inflația va scădea și creșterea economică va fi mai mare

Zona euro ar urma să înregistreze o inflaţie mai redusă şi o creştere economică mai puternică decât se anticipa în 2023, ca urmare a declinului preţurilor la energie şi a faptului că economia a rezistat mai bine la contextul internaţional dificil, arată cele mai noi prognoze publicate joi de Banca Centrală Europeană (BCE), transmite Agerpres.

de Redactia Observator

la 16.03.2023, 17:42

Banca Centrală Europeană
BCE, vești bune pentru zona euro. În 2023 inflația va scădea și creșterea economică va fi mai mare - Profimedia

Astfel, conform estimărilor economiştilor de la BCE, inflaţia medie în zona euro ar urma să ajungă la 5,3% în 2023, faţă de un avans de 6,3% prognozat în luna decembrie, pentru ca ulterior să se reducă la 2,9% în 2024 şi la 2,1% în 2025. În paralel, însă, inflaţia de bază a continuat să crească în luna februarie şi economiştii BCE se aşteaptă ca aceasta să atingă o medie de 4,6% în 2023, semnificativ mai mare decât în prognozele din decembrie. Ulterior, inflaţia de bază se va reduce până la 2,5% în 2024 şi 2,2% în 2025.

În plus, BCE şi-a revizuit în sus estimările privind creşterea economică înregistrată de zona euro, până la 1% în 2023, de la 0,5% cât estima anterior, pentru ca în 2024 şi 2025 ritmul de creştere să accelereze la 1,6%, susţinut de o piaţă a muncii robustă, îmbunătăţirea încrederii şi o revenire a veniturilor reale.

Analiza a fost făcută înainte de problemele de pe piețele financiare

BCE subliniază însă că noile sale prognoze macroeconomice au fost finalizate la începutul lunii martie, înainte de recentele tensiuni de pe pieţele financiare. "În consecinţă, aceste tensiuni creează o incertitudine suplimentară cu privire la scenariile de bază privind inflaţia şi creşterea economică", subliniază instituţia de la Frankfurt.

Tot joi, Consiliul guvernatorilor BCE a decis să majoreze cu 50 puncte de bază cele trei rate ale dobânzilor reprezentative, ignorând haosul de pe pieţele financiare şi solicitările investitorilor privind renunţarea la înăsprirea politicii monetare până la revenirea încrederii. Începând cu data de 22 martie, rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor creşte la 3,50%, 3,75% şi, respectiv, 3,00%.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri economice » BCE, vești bune pentru zona euro. În 2023 inflația va scădea și creșterea economică va fi mai mare