Antena Meniu Search
x

Video Benzina şi motorina, scumpite de 4 ori în 7 zile. Explicaţiile pentru creşterea galopantă a preţurilor

Preţul carburanţilor creşte încet dar sigur! Iar scumpirile vor continua şi în perioada următoare, spun analiştii. Printre motivele invocate, preţul petrolului care suferă majorări încă de la începutul anului, apoi embargoul impus de Uniunea Europeană pentru petrolul rusesc. Şi să nu uităm că de la 1 ianuarie Guvernul a eliminat compensarea de 50 de bani care, deşi mică, se simţea în portofelele românilor. 

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 23.01.2023, 14:28

Vezi și

De câteva zile, preţurile carburanţilor tot cresc, nu vorbim despre scumpiri majore, dar ele sunt extrem de dese şi au loc chiar de la o zi la alta. În ultima săptămână, spre exemplu, liderul pieţei carburanţilor a crescut preţurile cam de 5 ori şi la fel au procedat şi ceilalţi benzinari. În Capitală, un litru de benzină se vinde chiar şi cu 6,62 de bani, iar un litru de motorină a ajuns sa coste chiar şi 7,75 de bani.

Comparativ cu luna trecută, prețul mediu al unui litru de benzină s-a majorat cu 8.0%, ceea ce înseamnă că un plin (50 de litri) costă astăzi cu 24.0 lei mai mult decât în urmă cu 30 de zile.

În cazul motorinei, prețul mediu al unui litru a crescut cu 6.7%, ceea ce înseamnă că un plin (50 de litri) costă astăzi cu 24.0 lei mai mult decât în urmă cu 30 de zile, când era în vigoare compensarea de 50 de bani pe litru. 

Care sunt explicaţiile pentru creşterea galopantă a preţurilor

Există mai multe explicaţii pentru aceste creşteri de preţuri. În primul rând, petrolul este din ce în ce mai scump, de la începutul acestui an. O altă explicaţie este faptul că de pe 5 februarie va intra în vigoare un nou embargou şi anume cel pe combustibilii produşi din ţiţei rusesc. Aşadar, după data de 5 februarie, preţurile de la pompă ar putea să tot crească la noi în ţară.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri economice » Benzina şi motorina, scumpite de 4 ori în 7 zile. Explicaţiile pentru creşterea galopantă a preţurilor