Antena Meniu Search
x

Video Rata de îndatorare e de 85%, dublu față de acum 5 ani: "Ratele cresc, salariile sunt cam tot la acelaşi nivel"

Banii s-au scumpit din nou! Banca Naţională a României a urcat astăzi dobânda cheie, pentru a şasea oară în acest an, în încercarea de a tempera inflaţia. Asta înseamnă automat rate mai mari de la o lună la alta pentru milioane de români. Economiştii trag un semnal de alarmă: în ultimii 5 ani, gradul de îndatorare s-a dublat.  

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 05.08.2022, 19:30

Vezi și

Românii care au rate în lei trebuie să bage mâna mai adând în buzunar.

Mădălina Chițac, reporter Observator: Banca Naţională a decis majorarea dobânzii cheie. De la 4,75%, aceasta a ajuns la 5,50%. Spune BNR faptul că a fost nevoie de o astfel de decizie pentru a mai încetini creşterea ratei inflaţiei. În iunie am avut o inflaţie record de 15,5%.

Rata de îndatorare e de 85%, dublu față de acum 5 ani

Scumpirea creditelor ar urma să încetinească mișcarea banilor în economie şi ar trebui să contribuie la stabilizarea prețurilor.

Pe acelaşi subiect

Ionuţ Dumitru, economist-şef bancă: Este absolut clar că dobânda de politică monetară trebuie să crească. Avem o dobândă de politică monetară încă mică faţă de rata inflaţiei. Ştim că, în teorie, dobânzile ar trebui să fie peste rata inflaţiei.

Dragoş Nichifor, broker de credite: E singurul instrument de politică monetară care are efecte reale şi rapide. Banca Centrală scumpeşte banii prin această mărire de dobândă de politică monetară.Apoi băncile comerciale scumpesc banii, pentru că ele se împrumută de la Banca Centrală. Mai departe, în piaţă ajung banii scumpi, deci toată lumea scumpeşte banii şi automat ultimul care plăteşte preţul este consumatorul final.

Adică românii cu credite în lei. O creştere cu un punct procentual a dobânzii de politică monetară se traduce prin rate mai mari cu 10%.

Adrian Negrescu, analist economic: Nu este exclus ca în următoarele luni să vedem ROBOR-ul spre 10%, iar IRCC-ul să urmeze, în trimestrul următor, aceste tendinţe. Gândiţi-vă că aproape jumătate din populaţia României are un salariu de 2.500 de lei net. Asta este media reală. Şi o rată pentru un apartament de două camere a ajuns la 2.100 de lei pe ROBOR. Pentru majoritatea populaţiei, ratele au devenit o bătaie de cap extrem de importantă.

În ultimii 5 ani, gradul de îndatorare s-a dublat. Spre exemplu, la un salariu de trei mii de lei, pentru un credit ipotecar de 290 de mii de lei, luat pe 30 de ani, în 2017 rata era de 1.200 de lei, adică 40% din venit. În 2021, rata reprezenta 43% din salariu, iar în 2022, odată cu creşterea ROBOR, gradul de îndatorarea a ajuns la 85%.

Clienți: Greu. Mai bine să n-ai rate decât să ai. De evitat.

- Ratele cresc, salariile sunt cam tot la acelaşi nivel. Unii vor putea să-şi permită în continuare, alţii nu.

Specialiştii recomandă ca, în cazul în care rata e prea mare pentru venitul pe care îl avem, să căutăm o soluţie la bancă.

Dragoş Nichifor, broker de credite: Dacă eşti pe ROBOR, te duci la bancă şi încerci să treci pe IRCC. Să faci o rambursare anticipată, astfel încât să-şi reduci rata într-o zonă suportabilă. Şi, în felul ăsta, cumva eficientizezi creditul pentru că rambursezi în avans, rămâi la o rată pe care o suporţi. Şi când dobânzile vor scădea, te vei duce la o rată şi mai mică decât aveai.

BNR ar putea creşte în continuare dobânda de politică monetară până la 6,50%.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri economice » Rata de îndatorare e de 85%, dublu față de acum 5 ani: "Ratele cresc, salariile sunt cam tot la acelaşi nivel"