Antena Meniu Search
x

BNR a revizuit în creștere prognoza de inflație pentru 2023. Ce se va întâmpla cu prețurile până la finalul anului

Banca Naţională a României (BNR) a revizuit ascendent la 7,1% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi a menţinut estimarea de 4,2% pentru sfârşitul lui 2024, potrivit datelor prezentate vineri de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

de Redactia Observator

la 12.05.2023, 13:33

Vezi și

BNR estima în noiembrie 2022 o inflaţie de 11,2% pentru finalul anului 2023. În februarie 2023, banca centrală a revizuit în scădere la 7% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi a estimat o inflaţie de 4,2% pentru sfârşitul lui 2024.

"Să ne uităm la prognoză şi la traiectoria prevăzută a inflaţiei: aproape că se suprapune pe cea anterioară. La sfârşitul anului, modelul ne arată 7,1%, dar sunt sigur că, dacă ar introduce cifra ultimă, a inflaţiei din ultima lună, din aprilie, probabil că tot la 7% s-ar situa", a explicat Mugur Isărescu, potrivit Agerpres.

Inflație în România. De ce sunt optimiști experții de la BNR

Conform BNR, traiectoria descendentă va fi susţinută de detensionarea treptată a pieţelor de materii prime, resorbirea cererii excedentare din economie, corecţia descendentă a anticipaţiilor inflaţioniste şi reducerea presiunilor inflaţioniste asociate preţurilor la bunurile din import.

Totodată, în prezentarea guvernatorului BNR, se arată că traiectoria este relativ similară celei prezentate în Raportul asupra inflaţiei precedent. Astfel, se observă o dezinflaţie notabilă pe parcursul anului curent. Pe de-o parte, reducerea rapidă a dinamicii preţurilor bunurilor energetice şi chiar o contribuţie negativă a acestora: efecte de bază substanţiale (generate de scumpirile din prima parte a anului 2022), precum şi redefinirea caracteristicilor schemelor de plafonare şi compensare a preţurilor la energia electrică şi gazele naturale începând cu 1 ianuarie 2023. Pe de altă parte, o atenuare mai lentă a dinamicii inflaţiei de bază.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde preferaţi să vă cazaţi în vacanţă, la hotel sau închiriaţi un apartament?

Observator » Stiri economice » BNR a revizuit în creștere prognoza de inflație pentru 2023. Ce se va întâmpla cu prețurile până la finalul anului