Antena Meniu Search
x

BNR va păstra dobânda cheie la 7% în 2023, cred experții. Când ar putea să se ieftinească creditele?

Consiliul de Administrație al BNR se întrunește miercuri pentru a discuta o posibilă modificare a politicii monetare. Specialiștii citați de Economica sunt de părere că banca centrală nu va modifica această politică, dobânda de referință urmând să rămână la 7% pe tot parcursul acestui an, asta deși scăderea inflației ar putea oferi perspectiva unei micșorări, oficialii pun în continuare accentul pe controlul strict al lichidităților de pe piață.

de Redactia Observator

la 09.05.2023, 16:45

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR
BNR va păstra dobânda cheie la 7% în 2023, cred experții. Când ar putea să se ieftinească creditele? - Profimedia

"Nu se va modifica nimic pe zona evoluţiei dobânzii de politică monetară. Inflaţia este pe trend descendent şi se situează chiar la cele mai mici niveluri din regiune", explică Adrian Codârlașu, vicepreședinte al CFA România.

Până când Banca Națională va anunța ce decide în privința dobânzii de referință, economiștii speculează faptul că dobânda cheie va fi menținută la 7%, asta fără a fi luată în calcul o creștere sau o scădere a acesteia. Această poziție va fi menținută de BNR pentru ca tendința de scădere a inflației să se accentueze. În aceste condiții, specialiștii consideră că o scădere a dobânzii ar putea avea loc abia în primul trimestru al anului 2024.

Ieftinirea creditelor va avea loc doar după scăderea inflației

"Credem că va fi nevoie de o consolidare clară a tendinței dezinflaționiste actuale înainte ca banca centrală să ia următoarea decizie; ne așteptăm la o reducere în primul trimestru al anului viitor. Ratele reale pozitive (adică inflația sub rata cheie) ar putea fi declanșatorul acțiunii. Estimările noastre privind inflația indică faptul că acesta ar putea fi cazul în februarie-martie 2024, când inflația ar trebui să scadă sub 7,00%", subliniază economistul-șef al ING, Valentin Tătaru

O poziție asemănătoare are și Ciprian Dascălu, economist şef al BCR. Acesta consideră că BNR nu va modifica dobânda cheie, chiar dacă indicatorii macroeconomici sugerează faptul că vârful inflației a fost atins și chiar depășit.

"Dezinflația a fost ajutată de marele efect de bază statistic, care ar trebui să joace un rol și mai important pentru IPC din aprilie, care ne așteptăm să scadă la 11,6% an/an. Inflația ajustată cu 20% a scăzut la 9,0% an/an în martie, de la 9,2% an/an anterior", adaugă Ciprian Dascălu.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri economice » BNR va păstra dobânda cheie la 7% în 2023, cred experții. Când ar putea să se ieftinească creditele?