Antena Meniu Search
x

Bugetul pe 2018, aprobat de Guvern. Sănătatea, educaţia şi investiţiile sunt priorităţile stabilite la Palatul Victoria

Guvernul a aprobat în şedinţa de miercuri proiectul de buget pentru 2018, având ca priorităţi sănătatea, educaţia şi investiţiile.

Guvernul a aprobat în şedinţa de miercuri proiectul de buget pentru 2018, având ca priorităţi sănătatea, educaţia şi investiţiile.

Proiectul de buget pentru 2018 este construit pe o creştere economică de 5,5%, inflaţie medie anuală de 3,1%, curs mediu de 4,55 lei/euro şi câştig salarial mediu net lunar de 2.614 lei. 

   'Deficitul bugetar (cash) este estimat la 2,97% din PIB, în timp ce deficitul ESA este de 2,96% din PIB, cu încadrare în ţinta de deficit bugetar de sub 3% din PIB, potrivit Tratatului de la Maastricht', precizează un comunicat al Executivului.

   Conform proiectului adoptat de Guvern, sunt prevăzute venituri estimate de 287,5 miliarde lei, cu 30,9 miliarde lei mai mari faţă de 2017, fiind pentru prima dată când PIB-ul României va depăşi nivelul de 200 miliarde euro. 

Pe acelaşi subiect

   'Din cele 30,9 miliarde lei venituri suplimentare, 21,1 miliarde lei vor merge către bugetul sănătăţii, care va avea o creştere de 17% faţă de 2017, bugetul educaţiei, care va avea o creştere de 16%, şi bugetul alocat investiţiilor, care va avea o creştere de 42%', se arată în comunicat.

   Totodată, în proiectul de buget sunt prevăzute resursele necesare pentru acordarea de vouchere de vacanţă pentru toţi salariaţii din sistemul public, creşterea salariului minim şi mediu net în întreaga economie (public şi privat) cu 9%, majorarea, de la 1 iulie, a pensiilor cu 10% şi a pensiei minime cu 23%.

   În ceea ce priveşte persoanele cu dizabilităţi, bugetul prevede creşterea indemnizaţiei acestora cu 30% de la 1 ianuarie. 

   Conform comunicatului, unul dintre obiectivele guvernului pentru anul 2018 este reprezentat de reducerea ratei şomajului sub 4% şi creşterea numărului de salariaţi cu normă întreagă cu peste 200.000 de persoane. 

   'În acest sens, guvernul va sprijini dezvoltarea programului Start-Up Nation pentru alte 10.000 de firme, deţinute în special de tineri. În acelaşi timp, în buget s-au alocat 4,5 mld lei pentru programele de ajutor de stat ce vor demara anul viitor, măsură ce ţinteşte inclusiv creşterea exporturilor cu aproximativ 7,6%', potrivit aceleiaşi surse.

   De asemenea, se spune în comunicat, Guvernul României îşi respectă angajamentele luate în faţa aliaţilor şi alocă, pentru al doilea an consecutiv, '2% din PIB pentru apărare şi 53 milioane lei pentru majorarea capitalului operatorilor economici din industria de apărare', iar în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene, Executivul şi-a propus ca în anul 2018 să atragă '28,4 mld. lei (6,3 mld. euro), cu 32% mai mult faţă de anul acesta'.

   Cheltuielile bugetare pentru anul 2018 sunt estimate la 314,5 miliarde lei miliarde lei, ceea ce reprezintă 34,6% din PIB, se mai arată în comunicat. 

   Proiectele de lege privind bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale de stat pentru 2018 vor fi transmise spre dezbatere şi adoptare Parlamentului. 

Sursa: News.ro

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri economice » Bugetul pe 2018, aprobat de Guvern. Sănătatea, educaţia şi investiţiile sunt priorităţile stabilite la Palatul Victoria