Bugetul pe 2019, prezentat marți în Parlament. Șeful BNR dă explicații la Senat
Bugetul pentru anul acesta va fi prezentat marți, după două luni de aşteptare şi 23 de variante. Va conţine însă multe surprize plăcute, anunţă consilierul economic al premierului, în special pentru domenii precum Educaţie sau Sănătate, unde vor exista creşteri substanţiale faţă de anul trecut.
Bugetul pentru anul acesta va fi prezentat marți, după două luni de aşteptare şi 23 de variante. Va conţine însă multe surprize plăcute, anunţă consilierul economic al premierului, în special pentru domenii precum Educaţie sau Sănătate, unde vor exista creşteri substanţiale faţă de anul trecut. Tot marți, şeful BNR va trebui să explice în Parlament creşterea ROBOR, dar şi a cursului leu-euro. În prima zi a săptămânii, moneda europeană a fost cotată la un nivel similar cu cel de vineri, când am avut cel mai mare curs din istorie. Şi se menţine astfel la 4 lei şi 76 de bani.
După ce a atins cel mai mare nivel din istorie, moneda europeană a scăzut foarte puţin faţă de vineri. Pentru portofelele românilor înseamnă preţuri mai mari pentru mâncarea adusă din import, facturile la telefonia mobilă sau ratele în euro. Chiriile au fost cele care au crescut imediat.
La un curs de 4,66 cat era la inceputul anului, oamenii plateau pentru o chirie 1864 de lei. Iar acum scot din buzunare 1904, cu 40 de lei mai mult.
Consilierul pe probleme economice al premierului, Darius Vâlcov, spune că explozia Euro din ultima perioada este artificială şi cere Băncii Naţionale să ia măsuri.
Şi pentru saltul indicelui ROBOR, cel în funcţie de care se calculează ratele românilor, Vâlcov acuză intervenţia BNR. Faţă de vineri, ROBOR se menţine la 3,11%.
Pentru modul în care este calculat indicele ROBOR, guvernatorul Mugur Isărescu trebuie să dea explicaţii marți, în Comisia Economică din Senat.
Tot marți, Guvernul va prezenta proiectul de buget pentru 2019, cu o întârziere de două luni. Executivul promite anul acesta alocări substanţial mai mari pentru Educaţie şi Sănătate. Opoziția e însă critică față de întârziere.
Noul buget ar trebui să cuprindă banii alocaţi pentru restituirea taxei auto, pentru programe precum Rabla şi Rabla pentru electrocasnice sau Prima Casă. De asemenea, trebuie să existe fonduri şi pentru construcţia autostrăzii Unirii, anunţată la finalul anului trecut.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰