Căderea leului va duce la creșterea și cu 10% a cheltuielilor lunare, avertizează specialiștii
Căderea leului loveşte în toate buzunarele. Facturile la telefonie vor fi mai scumpe. La fel ratele, chiriile, dar şi alimentele de bază. Analiştii spun că în lunile următoare traiul lunar va fi cu până la zece la sută mai scump faţă de finalul anului trecut.
Căderea leului loveşte în toate buzunarele. Facturile la telefonie vor fi mai scumpe. La fel ratele, chiriile, dar şi alimentele de bază. Analiştii spun că în lunile următoare traiul lunar va fi cu până la zece la sută mai scump faţă de finalul anului trecut. Şi cei cu credite în lei primesc o veste proastă: indicele robor, care le influenţează ratele, a făcut un nou salt major.
Dupã o zi de pauză, Banca Naţională a anunţat vineri un curs de 4 lei şi 76 de bani pentru un euro. Cel mai mare din istorie.
Este a 11-a în această lună când euro atinge un nivel record. Leul se devalorizează însă şi faţă de celelalte monede. Un dolar a ajuns, de exemplu, la 4 lei şi 20 de bani, iar francul elveţian la 4 lei şi 22 de bani. Pentru buzunarele noastre este abia începutul, pentru că de acum încolo vom simţi cheltuielile mai mari cu mâncarea adusă din import, cu facturile pentru telefonie, dar şi cu chiriile şi ratele în alte valute.
Deja o familie care are o chirie sau o rată de 400 de euro plăteşte, raportat la cursul BNR, cu apoape 40 de lei mai mult faţă de finalul anului trecut. Câţiva lei în plus plătesc şi cei care au abonamente de telefonie în euro. În lunile următoare.
De exemplu, doar un coş mediu, cu câteva alimente de bază, va fi cu aproape 20 de lei mai scump faţă de luna decembrie a anului 2018, arată o simulare de calcul realizată pe baza estimărilor celor din industria alimentară. România importă 80 la sută din carnea de porc, până la 85 la sută dintre legumele şi fructele din pieţe şi magazine şi 20-30 la sută din produsele lactate.
Iar românii cu credite în lei mai primesc o veste proastă. Indicele robor, în funcţie de care se calculează ratele, a înregistrat un avans important, de la 3,03% la 3,11%. În schimb, creşterea dolarului se reflectă deja în preţul combustibililor. Un plin de 50 d elitri e, faţă de luna trecută, mai scump cu aproximativ cinci lei.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰