Antena Meniu Search
x

Video Căpşunile româneşti, mai puţine şi mai scumpe. La cât ajunge un kilogram în pieţe

Anul acesta, căpşunile româneşti vor fi mai scumpe. Vremea capricioasă, dar şi majorarea facturilor la utilităţi i-au obligat pe cultivatori să facă investiţii suplimentare faţă de anii trecuţi, iar costurile au fost pe măsură. Aceşti bani vor fi recuperaţi din vânzarea trufandalelor, care vor costa în pieţe mai mult faţă de anii trecuţi. 

Simona Vasiac
de Simona Vasiac

la 05.04.2022, 17:33

Vezi și

Anul acesta, din cauza iernii prelungite, căpşunile româneşti, crescute pe câmp, vor fi mai puţine, dar şi mai scumpe. Vestea bună este că cele din solarii s-au copt deja, iar mulţi producători locali le-au scos la vânzare pe marginea drumurilor. Printre ei, un tânăr din Satu Mare, care cultivă fructele într-o seră pe o suprafață de 20 de ari.

Ninsorile, grindina, dar şi temperaturile scăzute din această primăvară l-au obligat să investească suplimentar pentru salvarea recoltei. 

Marin Hotca, cultivator: Uite asta...a afectat-o frigul pentru că nu am apucat să pun solariile mai repede. Frigul a fost împotriva noastră şi ne-a afectat. A afectat şi plantele, ne-a afectat şi pe noi pentru că ...zic eu..ne-a redus puţin din producţie. Dar avem un avantaj pentru că am reuşit să punem aceste mini-sere. 

Peste 7.000 de euro a investit cultivatorul în minisera de pe câmp. 

Pe acelaşi subiect

Marin Hotca: E o investiţie mare, zic eu, dar merită pentru că ne previne de grindină, îngheţ. E o vreme foarte instabilă de câţiva ani şi nu ne mai permitem să pierdem foarte mult.

Unii agricultori şi-au acoperit culturile de pe câmp cu folie, în timp ce alţii au preferat să crească trufandalele în sere sau solarii. 

Marin Hotca: Avem un cadru de fier, nişte picioare pe care le băgăm în pământ, după care punem folia. Am pus după aia aţa aia, coada aia care vine peste ea şi avem şi un sistem de anti-grindină. 

La cât ajunge un kilogram în pieţe

În pieţe, cele mai iubite fructe de sezon vor fi vândute anul acesta la preţuri care pornesc între 10 şi 15 lei kilogramul. 

Larisa Hotca: Dacă nu chiar şi mai mult. Depinde foarte mult şi de cerere. Dacă va fi o cerere mare, iar căpşunii vor fi puţini avem şanse să ieşim cu preţ mare. 

Marin Hotca: O să vând undeva la 15 lei, 12 lei. Undeva de la 12 -15 lei în sus. 

Thomas, vânzător: În fiecare zi vând 26-30 de kilograme. Sunt dulci, sunt bune, sunt gustoase. 

''Scumpe. Foarte scumpe. Să fie un pic mai ieftine.''

Sezonul căpșunilor se află la început. Abia peste o lună vom găsi fructele şi pe tarabe. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri economice » Căpşunile româneşti, mai puţine şi mai scumpe. La cât ajunge un kilogram în pieţe