Antena Meniu Search
x

Video Românii plătesc mai mult şi pentru ouă. Şi e abia începutul. "Ce nu crește când e Paștele și Crăciunul la noi?" 

După ulei, carne şi pâine a venit rândul ouălor să se scumpească. În plus, se apropie Paștele, iar oferta va fi direct proporțională cu cererea. Marii producători au crescut prețul deja, presați fiind de costul energiei și al furajelor. Şi spun că vor mai fi scumpiri în următoarele săptămâni.

de Adrian Obreja

la 26.03.2022, 21:03

Vezi și

Nici ouăle nu fac excepţie de la valul de scumpiri care ne lasă cu buzunarele goale. În ultimul an, s-au scumpit cu 8 la sută.

Adrian Obreja, reporter Observator: De la producător ouăle pleacă cu aproximativ 40 de bani şi ajung în supermarket la 85 de bani sau 97 de bani bucata, asta dacă vorbim de 10 ouă. 

Un preț mai mic pe bucată este doar la cofrajele de 30 de ouă. Iar costurile mai mari cu energia electrică şi cu furajele forţează producătorii să majoreze preţul oului chiar de la poarta fermei.

Ion Gavrilă - proprietar fermă Avicola: Să ajungă la peste 45 de bani. Norocul nostru mare la ora actuală e că mai avem cereale pentru două luni stoc. Dar după două luni vă dați seama ce ne așteaptă. S-au scumpit toate, furaje în special, porumb, floare, grâu, toate s-au dus. Lotul de soia care vine din import e numai în euro, floare în dolar. 

Pe acelaşi subiect

Sunt aştepteate noi scumpiri în săptămânile care urmează

Iulian Bratosin - producător: Undeva la 50% creșterea. La furajele pe care le cumpărăm, că suntem dependenți de ele. Mai facem și noi, dar o parte le cumpărăm. 

Reporter - Cristina Crihană - producător- Cu cât daţi azi un ou?

- Astăzi cu 1 leu. La Paște, automat, după cerere și ofertă. Atunci o să fie cererea mai mare, automat prețul o să crească. 

Indiferent că iau ouăle din supermarket sau de la micii producători, scumpirea e usturătoare. 

Reporter-client: Cum e prețul la ouă? Vine şi Paștele.... 

- Minunat, minunat. În fiecare zi este altul. 

-Așa se schimbă? 

- Da! 

- Aproape s-au dublat prețurile. Preţurile sunt mari în comparaţie cu veniturile, ceea nu e bine. 

Cumpărator -reporter: -Cumpăr de la producător. 

-Cu cât cumpăraţi?

-Cu un leu. Ce nu crește când e Paștele și Crăciunul la noi? 

Producătorii se tem că este doar începutul. Dacă preţul furajelor nu scade şi fermierii îşi epuizează stocurile, ne putem aştepta la preţuri şi mai mari. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri economice » Românii plătesc mai mult şi pentru ouă. Şi e abia începutul. "Ce nu crește când e Paștele și Crăciunul la noi?"