Antena Meniu Search
x

Carburanţii sunt la maximul ultimilor ani. Un drum până la munte sau la mare e semnificativ mai scump faţă de anul trecut

Anul acesta, cine pleacă în vacanţă cu maşina trebuie să facă şi plinul portofelului. Benzina şi motorina sunt mai scumpe ca oricând în ultimii cinci ani.

Vezi și

Anul acesta, cine pleacă în vacanţă cu maşina trebuie să facă şi plinul portofelului. Benzina şi motorina sunt mai scumpe ca oricând în ultimii cinci ani. Un litru de carburant a ajuns aproape de pragul psihologic de șase lei, iar la unele staţii din ţară chiar a depăşit acest preţ.

Benzina şi motorina se vindeau cu mai puţin de cinci lei pe litru, pe 21 mai 2017. Însă analiştii avertizau atunci că vin vremuri grele pentru şoferi. Un an mai târziu, previziunile se adeveresc. 

Preţurile la pompă sunt la un nivel-record. Cinci lei şi 84 de bani costă la unele benzinării litrul de benzină, iar cel de motorină ajunge la cinci lei şi 91 de bani.

Ion Purica, analist energie: "La un moment dat o să se atingă ceea ce se cheamă elasticitatea consumului cu preţul. Poţi să creşti preţul cât vrei de mult. La un moment dat consumul nu va mai fi, ăla scade."

La staţiile de lângă Capitală deja preţul celui mai bun tip de motorină este mai mare de şase lei pe litru. 

O demonstrează şi calculele. Cine va pleca în vacanţă la munte sau la mare cu maşina va plăti câteva zeci de lei în plus faţă de anul trecut, la un traseu mediu de 400 de kilometri. Cei care vor merge în străinătate vor avea cheltuileli chiar şi cu 150 de lei mai mari, la o medie de 2.000 de kilometri parcurşi.

Specialiştii pun scumpirile de la pompă, în primul rând, pe seama evoluției internaționale a prețului petrolului Brent, care se situează, în prezent, la un nivel de peste 80 de dolari barilul.

Ion Purica, analist energie: "Ne găsim într-un moment de mare turbulenţă politică în lume, la aspecte militare + şi preţul petrolului este unul din cele care simt lucrurile de genul ăsta."

În medie, un plin de 50 de litri de carburant este mai scump cu aproape 70 lei faţă de anul trecut. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Stiri economice » Carburanţii sunt la maximul ultimilor ani. Un drum până la munte sau la mare e semnificativ mai scump faţă de anul trecut