Antena Meniu Search
x

Care e vârsta maximă pentru un credit ipotecar la băncile din România

Fie că ai nevoie de un credit de nevoi personale sau de un credit ipotecar, banca va verifica dacă îndeplinești o serie de condiții pentru a putea primi creditul. Vezi de ce documente ai nevoie ca să poţi lua un credit ipotecar. 

de Redactia Observator

la 17.05.2024 , 16:18

Care e vârsta maximă pentru un credit ipotecar la băncile din România
Care e vârsta maximă pentru un credit ipotecar la băncile din România - Shutterstock

Creditele imobiliare și ipotecare au cea mai lungă durată de viață, iar acest lucru reprezintă un avantaj financiar pentru persoanele împrumutate.

De ce există o vârstă maximă pentru solicitarea unui credit ipotecar

Dacă locuiești într-un oraș în care piața imobiliară este puternic dezvoltată, cum ar fi București, Timișoara sau Cluj-Napoca, atunci cu siguranță ai observat că prețurile pentru achiziționarea unei locuințe sunt în creștere. Aici intervine perioada contractuală de lungă durată care îți permite să împarți venitul lunar pe o perioadă de maxim 35 de ani pentru rambursarea fără probleme a creditului imobiliar.

Articolul continuă după reclamă

Având în vedere perioada contractuală de lungă durată pentru un credit imobiliar, inevitabil se impune o vârstă maximă la care împrumutul trebuie să se încheie. 

Pe acelaşi subiect

Pentru fiecare tip de credit există o vârstă maximă impusă de banca. Această cerință face parte din condițiile de eligibilitate din două motive. În primul rând, instituția financiară trebuie să se asigure că persoana împrumutată este aptă să ramburseze creditul în perioada contractuală. 

În al doilea rând, banca are astfel grijă de situația financiară și emoțională a persoanei asigurate, prin faptul că de la o anumită vârstă, cheltuielile lunare sunt direcționate către alte arii mai importante, cum ar fi domeniul medical sau domeniul turismului pentru cei care vor să călătorească mai mult după ce au ieșit la pensie.

Criteriul de vârstă nu ar trebui să reprezinte un impediment pentru accesarea unui credit imobiliar. Ci, mai mult, acesta ar trebui să-ți ofere libertatea ca de la o anumită vârstă înaintată să scapi de orice grijă financiară și să trăiești o viață relaxantă. Așa cum există o vârstă minimă (18 ani) de la care poți intra legal pe piața de muncă și în lumea cardurilor de cumpărături sau creditelor imobiliare, acest ciclu financiar are și o dată de încheiere.

Vârsta maximă pentru un credit ipotecar la băncile din România 

Mai mult decât vârsta maximă la care poți să accesezi liniștit un credit imobiliar, există o vârstă maximă la care trebuie să se încheie perioada contractuală. De exemplu, dacă accesezi un credit imobiliar pe 30 de ani, perioada de rambursare nu trebuie să depășească momentul în care împlinești 70 de ani. Acestea fiind spuse, poți accesa un credit imobiliar până la vârsta de 40 de ani.

De exemplu, la Credit Europe Bank, în cazul în care dovedești că ai resurse financiare care pot acoperi rapid perioada de rambursare a împrumutului, ai posibilitatea să primești un credit imobiliar și la 50 de ani. 

Care sunt documentele necesare

  • să ai cetățenie română.
  • să locuiești în România sau să ai domiciliul într-una din țările Uniunii Europene (caz în care creditul trebuie să fie garantat cu ipoteci imobiliare constituite asupra unor bunuri imobile situate în România). Clienții care realizează venituri în străinătate pot accesa credite și în cazul în care au rezidență în tara în care obțin respectivele venituri.î
  • în cazul creditelor ipotecare destinate achizitionarii/construiriii unui imobil pe teritoriul României, acestea se pot acorda și cetățenilor români (inclusiv cu dublă cetățenie) care lucrează în străinătate, precum și persoanelor care nu au cetățenie română, dar realizează venituri eligibile pe teritoriul României, indiferent de adresa de domiciliu a acestora (nu este obligatoriu ca adresa de domiciliu să fie în România sau într-o altă țară din Uniunea Europeana).
  • să faci dovada avansului /aportului propriu în cazul creditelor pentru care acesta este solicitat - cum sunt creditele ipotecare, creditele Noua Casă.
  • să ai venituri nete, dovedite, care să permită rambursarea creditului și plata dobânzilor, comisioanelor. În cazul veniturilor din salarii, verificările se fac rapid și simplu în bază de date ANAF. Vezi cum poți obține credite dacă ai venituri din străinătate sau venituri din activități independente.
  • să prezinți garanțiile corespunzătoare tipului de credit solicitat, comunicate de Bancă - cum ar fi ipotecile în cazul creditelor ipotecare - imobiliare sau de nevoi personale, cu ipotecă.
  • să nu ai credite restante la CEC Bank sau la alte bănci. Condiția trebuie îndeplinită și de membrii familiei sau alte persoane care au calitatea de codebitor/fideiusor.
  • să ai un comportament bun de plată în relația cu instituțiile de credit.
  • vârsta maximă la finalul perioadei de creditare să nu depășescă 70 de ani, în cazul unui credit de nevoi personale sau 75 de ani, în cazul unui credit ipotecar. Condiția trebuie îndeplinită și la nivelul codebitorilor.
  • veniturile luate în calcul: la acordarea creditelor de nevoi personale și creditelor ipotecare, se pot lua în considerare atât venituri ale clienților, cât și ale familiei clientului.​​​​​​

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 6 voturi
Întrebarea zilei
Credeţi că sunt pregătite autorităţile să facă faţă codului roșu de caniculă?
Observator » Stiri economice » Care e vârsta maximă pentru un credit ipotecar la băncile din România