Video Casa Verde Fotovoltaice: AFM a lansat o nouă sesiune pentru instalatori. 90.000 de români vor să-și pună panouri solare cu bani de la stat
Programul "Casa Verde", întrerupt de aproape două luni, va fi reluat în scurt timp, anunţă Ministerul Mediului. Firma care a deschis procesul împotriva statului renunţă la contestaţie. Acum, instanța trebuie să ia act de această decizie și să anuleze suspendarea. Sunt în jur de 90.000 de români care aşteaptă să-şi monteze panouri fotovoltaice cu bani de la stat.
Secretarul de stat Bogdan Balanişcu, din cadrul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, a declarat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Iaşi, că s-a deschis o nouă sesiune de validare a instalatorilor pentru Programul "Casa Verde Fotovoltaice", astfel încât acesta să se poată debloca şi cât mai mulţi beneficiari să aibă cât mai repede montate panourile fotovoltaice.
"Am deschis o nouă aplicaţie pentru instalatori, astfel încât să deblocăm problema legată de acest program Casa Verde Fotovoltaice. Practic, în această fază îşi depun documentaţia atât instalatorii care au fost refuzaţi în primă instanţă, cât şi cei care nu au aplicat la momentul respectiv. În următoarea etapă, beneficiarul va fi pus în contact cu instalatorul care va trece de prima etapă, şi urmează montarea fotovoltaicelor pe casele românilor", a declarat secretarul de stat din cadrul Ministerului Apelor Pădurilor şi Mediului.
90.000 de români vor să-și pună panouri solare cu bani de la stat
Acesta a spus că toate cele 90.000 de persoane care au aplicat pentru acest program rămân înscrise pe liste.
- Casa Verde 2023. AFM a reluat înscrierile după ce programul a fost blocat. Românii care au vrut panouri solare au...
- Ministerul Mediului reia "Casa Verde" pentru instalatori. La ce înțelegere au ajuns autoritățile cu firma care a...
- Prea mulţi români şi-au instalat panouri fotovoltaice. Autorităţile se gândesc la limitări sau chiar la taxe...
"Discutăm despre 90.000 de români care au aplicat pentru programul Casa Verde, Panouri fotovoltaice, şi aşteaptă ca aceste panouri să fie montate pe casele fiecăruia. Prin acest program, practic, fiecare român reuşeşte să reducă factura la energia electrică. Cred că este foarte important ca lucrurile să se desfăşoare mult mai repede, pentru că sezonul rece deja a venit şi vedem cu toţii ce înseamnă sezonul rece cu impact asupra facturilor la energie", a mai declarat secretarul de stat Bogdan Balanişcu.
Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a anunţat organizarea, în perioada 22 - 28 noiembrie, a unei noi sesiuni de înscriere pentru validarea instalatorilor în cadrul programului "Casa Verde Fotovoltaice".
înscrierea instalatorilor în program şi transmiterea documentelor în vederea validării se efectuează prin intermediul aplicaţiei pusă la dispoziţia acestora pe pagina de internet a AFM. Criteriile de eligibilitate pentru validarea instalatorului, conţinutul dosarului de validare şi alte informaţii privind depunerea dosarului de validare se regăsesc în Ghidul de finanţare aferent sesiunii 2023, disponibil pe www.afm.ro.
În urma primei sesiuni de înscriere încheiată în luna septembrie au fost validaţi 515 instalatori, în condiţiile în care în program s-au înscris 87.500 de solicitanţi care doresc să devină prosumatori. Bugetul alocat în acest an programului se ridică la 2 miliarde de lei, dublu faţă de anul precedent.
Firma care a blocat ''Casa Verde Fotovoltaice'' a renunţat la proces
Societatea comercială care a contestat în instanţă respingerea din Programul ''Casa Verde Fotovoltaice'' a renunţat la proces, a anunţat, vineri, într-un comunicat, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP).
"Mă bucur foarte mult că reprezentanţii societăţii şi-au ţinut promisiunea făcută la întâlnirea pe care am avut-o la minister şi că au transmis deja cererile de renunţare la chemarea în judecată. Este un pas foarte important deoarece, începând de astăzi, mai avem doar de aşteptat ca instanţa să ia act de aceste cereri şi să anuleze procesul. Din acel moment, programul poate fi reluat. Îi anunţ, aşadar, pe cei 90.000 de beneficiari înscrişi în program că mai au de aşteptat foarte puţin până la momentul în care vor putea instala sistemele fotovoltaice. Am ales această variantă de a soluţiona conflictul juridic, deoarece alternativa de a aştepta, mai multe luni, finalizarea procesului pe fond, era o varianta în detrimentul beneficiarilor şi al familiilor acestora, pe care nu o puteam accepta", a declarat ministrul de resort, Mircea Fechet.
Potrivit MMAP, în urma deschiderii unei noi sesiuni de validare a instalatorilor în programul "Casa Verde Fotovoltaice", derulat de Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), societatea Dhelectric System SRL a transmis către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, respectiv Curtea de Apel Oradea, cererile de renunţare la procesul intentat AFM.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰