Antena Meniu Search
x

Video Cât costă asigurarea de locuinţă în România. Acoperă pagubele în caz de cutremur, inundaţii şi alunecări de teren

Cutremurele care au lovit Turcia şi Siria le-au reamintit multor români cât de important este să fie asiguraţi în faţa unui dezastru. În ultimele două zile, solicitările pentru poliţele obligatorii şi facultative au curs pe bandă rulandă. Cu toate acestea, patru din cinci familii nu au în acest moment o plasă de siguranţă dacă locuinţa este avariată sau distrusă în urma unui seism. 

de Redactia Observator

la 08.02.2023, 19:43

Vezi și

Din cele 9,6 de milioane de locuinţe din ţară, doar 20% sunt asigurate. "În România, din păcate, oamenii încep să se gândească la a se asigura în momentul în care sunt impactaţi emoţional, cum a fost tragedia din Turcia şi da, pot spune că am avut un număr tot mai mare de solicitări pe partea de asigurări de locuinţe", a spus brokerul de asigurări Andrei Iordănescu.

Sunt două tipuri de poliţe pentru locuinţe - obligatorie şi facultativă. Cea impusă de statul român costă 20 de euro, iar proprietarii care nu o încheie sunt pasibili de amendă. În realitate, nu se întâmplă acest lucru. 

Asigurarea acoperă pagube în caz de utremur, inundaţie şi alunecări de teren

Dacă aveţi un apartament de 100.000 de euro, asigurarea obligatorie înseamnă 8 lei pe lună şi vă acoperă pagube de până la 20.000 de euro în caz de cutremur, inundaţie pe cale naturală şi alunecări de teren. Dacă doriţi să vă asiguraţi întreaga locuinţă, aveţi nevoie şi de o poliţă facultativă care ar mai însemna încă 40 de lei pe lună şi care v-ar acoperi pagube de până la 10.000 de euro şi pentru bunuri. 

PAID, societatea care, prin lege, administrează sistemul de asigurare obligatorie a locuinţelor, spune că într-un scenariu sumbru în care şi România ar trece printr-un cutremur similar cu cele din Turcia şi Siria, ar fi nevoie de 850 de milioane de euro ca să îi despăgubească pe cei care acum au o poliţă obligatorie. Fondurile societăţii sunt de un miliard de euro, deci banii ar fi suficienţi. O problemă au cei care locuiesc în imobile cu risc seismic, care nu pot fi asigurate decât în situaţii excepţionale. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri economice » Cât costă asigurarea de locuinţă în România. Acoperă pagubele în caz de cutremur, inundaţii şi alunecări de teren