Antena Meniu Search
x

Video Cât costă un kg de căpşuni de toamnă. O fostă studentă la Agronomie a pus bazele unei plantaţii care dă roade până în luna decembrie

Dacă aveţi poftă de un dulce sănătos, de pildă, de nişte căpşune zemoase, nu trebuie să vă îndreptaţi doar spre raftul cu produse de import! Vă puteţi bucura de gustul delicioaselor fructe româneşti şi acum, în toiul toamnei. În Buzău, ele cresc în aer liber, mai ceva ca în plină vară. Doi tineri au mizat pe afacerea parfumată, iar acum culeg şi roadele investiţiei. 

de Redactia Observator

la 12.10.2023, 17:59

Vezi și

Oriunde priveşti în jur, căpşunele dulci şi parfumate colorează câmpurile în Săhăteni. Mai ceva ca vara. Iar recolta de octombrie este nesperat de bogată, spun culegătorii, care vin la muncă o dată la două zile. Într-o singură lună, se aşteaptă ca producţia să ajungă la şase tone. 

O fostă studentă la Agronomie şi-a creat o adevărată afacere cu căpşuni

Reporter Observator: Cât de repede umpli o caserolă?

Femeie: Depinde de mărimea căpşunei, în principiu, şi de modul culesului. Două minute... Ne ajută şi vremea, e soare, e frumos. 

Pe acelaşi subiect

Fostă studentă la Agronomie, Andra Constantin a mizat pe această afacere: a construit de la zero alături de partenerul ei o seră ultramodernă. Ulterior, ca să facă faţă cererii, a înfiinţat şi o plantaţie întinsă pe 2 hectare. 

Andra Luiza Constantin, proprietar plantație: Fac filmări în fiecare zi, postez poze, ca oamenii să vadă că sunt culese şi aduse direct din câmp în luna octombrie. Producţia a fost în luna iunie şi nu am sperat că vom culege în toamna aceasta. 

Plantaţia dă roade chiar şi în luna decembrie

Dar surpriză: în acest an, plantaţia din câmp va rodi până la începutul lui noiembrie. Iar dacă temperaturile sunt bune, culegătorii pot aduna căpşune proaspete chiar şi la început de iarnă. Spre deosebire de sere, plantaţia în aer liber presupune costuri mai mici. Cu toate acestea, tot mult de muncă este până când fructele dau rod. 

Andra Luiza Constantin, proprietar plantație: Plantaţia trebuie îngrijită cu totul altfel. Sunt tot felul de plante care cresc şi care trebuie îndepărtate. Culesul în sine e puţin mai greu. Căpşuna produsă în câmp, în sol este mult mai dulce, asta este stric părerea mea. 

Femeie: Să fie roşie, să nu fie portocalie, mai trebuie lăsată dacă e portocalie! O mai lăsăm o zi, e de ajuns! 

Cât costă un kg de căpşuni de toamnă

Din câmpurile din Buzău, întreaga producţie ajunge apoi în supermarketurile şi cofetăriile din zonă, dar şi în cele din Bucureşti, Ploieşti, Focşani şi Brăila.

Căpşunele de toamnă sunt considerate trufandale, iar un kilogram se vinde cu 30 de lei. Specialiştii ne recomandă să consumăm astfel de fructe cu încredere: o porţie asigură jumătate din necesarul zilnic de vitamina C. În plus, căpşunele scad nivelul de colesterol, sunt excelente pentru vedere, dar şi pentru frumuseţea tenului. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri economice » Cât costă un kg de căpşuni de toamnă. O fostă studentă la Agronomie a pus bazele unei plantaţii care dă roade până în luna decembrie