Antena Meniu Search
x

Cât costă vinieta în Bulgaria şi cum poţi să plăteşti

Bulgaria este una dintre cele mai apreciate destinaţii de vacanţă de către români, însă dacă mergeţi în Bulgaria cu maşina trebuie să fiţi pregătiţi să plătiţi vinieta.

de Redactia Observator

la 08.03.2023, 13:56

Bulgaria are o vinietă specială de weekend, pentru a încuraja turiştii
Bulgaria are o vinietă specială de weekend, pentru a încuraja turiştii - Profimedia
  • Bulgaria are vinietă specială pentru weekend, ca să încurajeze turiştii.

Problema vinietei pentru Bulgaria se împarte din start în două. Vorbim despre vinieta pentru autoturismele și mijloacele de transport cu masă totală admisibilă de până la 3,5 tone, adică în mare măsură maşinile mici, proprietate personală, şi celelalte mijloace de transport, care au peste 3,5 tone, categorie unde intră în special microbuzele, autobuzele, autocarele sau camioanele.

Şi pentru că vorbim în special despre Bulgaria ca destinaţie de vacanţă, ne axăm pe discuţie pentru autoturismele de până în 3,5 tone. În cazul acestora, se poate achiziţiona vinietă pentru o săptămână, pentru o lună, pentru trei luni şi pentru un an.

Preţul vinietei pentru maşinile mici porneşte de la 13 leva pentru o săptămână, adică în jur de 32-33 de lei, şi ajunge până la 87 de leva, vinieta pentru un an, ceea ce înseamnă în jur de 220 de lei.

Există, însă, şi o vinietă specială pentru weekend care valorează 9 leva, circa 22,5 lei, şi care se adresează în special celor care văd Bulgaria ca o destinaţie de weekend. Această vinietă este valabilă de vineri, de la ora 12.00, şi până duminică, la ora 23.59.

Pe acelaşi subiect

Cum poţi să plăteşti vinieta de Bulgaria

În principiu, pentru a achita vinieta de Bulgaria există două variante. Poţi să plăteşti vinieta online, existând mai multe site-uri specializate în acest sens. În acest caz, însă, trebuie să iei în calcul mai multe situaţii.

În primul rând, vinieta online trebuie achitată înainte de intrarea pe teritoriul Bulgariei. Apoi, trebuie să fiţi foarte atenţi la datele completate. Acestea trebuie să fie extrem de sigure şi de clare. Nu în ultimul rând, trebuie să păstraţi la îndemână dovada achitării vinietei pentru că există pericolul ca sistemul să dea rateuri şi să nu apăreţi că aţi fi achitat vinieta.

O altă variantă de a achita vinieta pentru Bulgaria este în mod fizic, la ghişeele speciale de la vamă. De asemenea, în caz că rămâneţi în "pană" de vinietă, puteţi apela la benzinării, oficii poştale şi alţi parteneri comerciali.

De asemenea, luaţi în calcul ideea conform căreia autorităţile bulgare sunt extrem de stricte în ceea ce priveşte plata vinietei astfel că se fac numeroase controale pe drumurile publice de pe întreg teritoriul Bulgariei.

În final, pentru a vă face o idee despre cât de costisitoare este vinieta de Bulgaria şi cât de complicat este să o achiziţionaţi puteţi face o comparaţie cu vinieta de Ungaria

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri economice » Cât costă vinieta în Bulgaria şi cum poţi să plăteşti