Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Cât ne costă aderarea României la "clubul bogaţilor". Taxe şi impozite în plus pentru sute de mii de români

Viaţă mai scumpă în schimbul aderării la clubul bogaţilor. Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, la care aspirăm de 20 de ani, ne recomandă pentru asta reforme dure. Vrea să renunţăm la cotele mici de TVA, iar românii cu venituri peste medie să plătească impozite mai mari. 

de Lucia Cujbă

la 12.03.2024 , 21:01

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică este cea mai mare organizație economică la care ţara noastră poate aspira. Pentru a adera, trebuie să jucăm după aceleaşi reguli cu toate ţările membre. 

Ce ne recomandă OCDE

OCDE, clubul select al ţărilor bogate, ne recomandă renunţarea la cotele reduse de TVA, de cinci şi nouă la sută. O cotă unică de 19% ar însemna preţuri mai mari cu cel puţin 10 la sută la o serie de produse, inclusiv la alimente. Specialiştii critică propunerea, care nu s-ar plia pe realitatea românească.

Vezi și

Gabriel Biriş, analist fiscal: Creşterea TVA-ului în contextul în care avem un gap de TVA de 36% este o crimă împotriva românilor. Nu poţi să vii să spui cetăţenilor care îşi plătesc taxele că trebuie să plătească mai mult că statul nu-şi face treaba să colecteze şi să oprească furtul. 

Taxe şi impozite în plus pentru români

OCDE recomandă şi taxa pe carbon. Toţi şoferii ar putea achita un impozit pentru că circulă cu autoturisme care poluează. Şi proprietarii de centrale termice ar plăti pentru emisii. Iar românii care câștigă mai mult ar putea să achite contribuţii mai mari la stat, adică să fie impozitaţi progresiv. În prezent, impozitul este de 10% pentru toată lumea. OCDE nu precizează care ar trebui să fie noile praguri, însă ne uităm pe un scenariu avansat de Banca Mondială. Ar fi trei cote progresive - de 10, 20 şi 25%. Taxa cea mai mică, de 10%, s-ar aplica doar celor cu venituri de 3.500 de lei pe lună. Restul ar da la stat cel puţin dublu. 

Mathias Cormann, secretar general al OCDE: Introducerea unui sistem de impozitare progresiv pentru a reduce diferența între persoanele cu venituri mari și mici. Avem presiuni de cheltuieli din ce în ce mai mari, îmbătrânirea populației. 

Creşterea vârstei de pensionare, pe lista OCDE

Organizaţia mai recomandă ca în anii următori să creştem vârsta de pensionare. Țara noastră ar trebui să investească în educație financiară și să adopte noi măsuri pentru combaterea corupției. În schimbul reformelor, Romania va primi acces în clubul ţărilor care dețin 70% din producția și comerțul global.

Marcel Ciolacu, premierul României: Aderarea la OCDE este principalul proiect de țară. va însemna o viață mai bună pentru fiecare român, vizibilitate crescută a țării noastre pe harta economică internațională și o administrație mai performantă.

Din 2026, anul avansat de guvernanţi pentru aderare, România va beneficia de investiţii străine, expertiza ţărilor dezvoltate şi un raiting de ţară mai bun, adica statul se va putea împrumuta la dobânzi mai mici.

Lucia Cujbă Like

Am tocit la matematică într-un mare stil. Calcule, ecuații și formule – toate îmi displăceau profund. Evitam cifrele. Preferam să plutesc printre idei și să caut cuvinte. Multe, încărcate de sens.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi mers la vot la alegerile parlamentare?
Observator » Ştiri economice » Cât ne costă aderarea României la "clubul bogaţilor". Taxe şi impozite în plus pentru sute de mii de români