Antena Meniu Search
x

Video Cât va creşte salariul unui asistent medical, după majorarea promisă de Guvern. Sindicaliştii nu renunţă la proteste

După fermieri şi transportatori, sindicaliştii din Sănătate au ieşit şi ei în stradă! În faţa Ministerului Muncii au ameninţat cu greva generală dacă nu le măresc salariile cu 20%. Premierul le-a promis o creştere etapizată până în vară. Chiar şi aşa, sindicaliştii spun că nu vor renunţa la proteste. 

de Redactia Observator

la 25.01.2024, 21:12

Vezi și

"Unitate pentru Sănătate! Unitate pentru Sănătate!" sau "Dar-ar boala-n voi, să veniţi la noi! Toţi muncim, nu cerşim!" , au strigat protestatarii. După două ore de proteste în faţa Ministerului Muncii şi o întâlnire cu premierul Marcel Ciolacu la Guvern, sindicatul Sanitas a obţinut prima victorie. Promisiunea unei majorări cu 20% a bugetului de salarii din Sănătate. Potrivit Guvernului, o creştere de 5% a fost deja acordată la începutul acestui an. 

Salarii mai mari în Sănătate

"Avem un calendar de întâlnire, avem nişte promisiuni. N-am plecat cu banii în buzunar de la Guvern. Vor mai fi întâlniri pe ceea ce înseamnă cifre", spune Iulian Pope, prim-vicepreşedintele Sanitas.

În întâlnirile următoare la Ministerul Sănătăţii se va discuta şi cum vor fi împărţiţi banii pe spitale şi categorii profesionale. Impactul bugetar pentru sistemul care are 240.000 de angajaţi este de 2,5 miliarde de lei pe an. Cea mai mare creştere salarială din Sănătate a avut loc în urmă cu 8 ani. În 2016, veniturile au crescut cu 25%. De atunci, salariile au mai fost doar din când în când indexate cu nivelul inflaţiei. 

"Salariile încep undeva de la aproximativ 3.000 lei și se duc până la 5.000, 5.500 pentru cei cu vechime și cei care activează în secțiile de Terapie Intensivă, blocurile operatorii, UPU, Anatomie Patologică, secțiile grele într-adevăr. Acestea au un spor de 55%, dar un spor, zic eu, și acesta mincinos deoarece este raportat la salariul de bază de la începutul anului 2018", spune Cristian Piscureanu, asistent centru de mari arşi, Spitalul Floreasca. Întrebat cam cât îi va crește salariul, acesta răspunde: "Undeva la 600, 800 lei".

Angajaţii din Sănătate spun că vor continua protestele până când promisiunea se va concretiza la salariu. La 1 februarie, urmează un pichet la Ministerul Sănătăţii. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 4 voturi
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri economice » Cât va creşte salariul unui asistent medical, după majorarea promisă de Guvern. Sindicaliştii nu renunţă la proteste