Câteva lucruri simple pe care fiecare român trebuie să le știe despre împrumuturi
Fiecare persoană ar trebui să știe câteva lucruri simple despre produsele de creditare.
Fiecare persoană ar trebui să știe câteva lucruri simple despre produsele de creditare.
69% dintre români împrumută bani pentru a se descurca de la o lună la alta. 64% dintre locuitorii României au cheltuieli lunare mai mari decât veniturile, însă aproape 7 din 10 oameni împrumută bani de la alte persoane sau de la diferite instituții financiare, conform unui studiu Kruk.
43% dintre români împrumută bani de la membrii familiei, 36% de la colegi și prieteni, iar 29% iau bani de la bănci și de la firmele de creditare. Milioane de români împrumută bani în fiecare lună, însă puțini știu câteva lucruri simple despre împrumuturi care i‐ar putea ajuta să ia decizii înțelepte atunci când au nevoie de bani.
Ce trebuie să știi despre împrumuturile de la bănci și de la firmele de creditare
Dacă dorești să împrumuți bani pentru a achita alte datorii stringente sau pentru a face o achiziție importantă pe care altfel n‐ai putea să ți‐o permiți, trebuie să te gândești la câteva aspecte foarte importante. În primul rând, condițiile de bază ale accesării unui împrumut sunt următoarele: să ai peste 18 ani, să fii cetățean român, să ai un venit sigur și un bun istoric al creditelor. Multe bănci împrumută bani doar persoanelor care au un venit consistent și o vechime la actualul loc de muncă de cel puțin șase luni. Pe piață există, însă, și companii care au un sistem de împrumuturi mult mai relaxat, precum provident.ro, care te ajută să primești banii în mână, la domiciliu, în maximum 24 de ore de la solicitare.
Cum plătești datoriile
Atunci când împrumuți bani, trebuie să știi în detaliu cum îi vei returna. Toate creditele vin la pachet cu o dobândă pe care vei fi obligat să o achiți, ceea ce înseamnă că vei returna mai mulți bani decât ai împrumutat. Dobânda diferă în funcție de tipul împrumutului solicitat și de durata perioadei de creditare.
Cu cât perioada de creditare este mai mare, cu atât suma totală aferentă dobânzii va fi mai mare. Dacă alegi o perioadă de creditare mai mică, rata lunară va fi mai mare, dar suma totală pe care o vei restitui va fi mai mică decât în primul caz.
Care sunt tipurile de împrumuturi
Credite de nevoi personale. Acestea sunt sume obținute pentru diverse cheltuieli personale, care nu trebuie justificate la bancă.
Credite pentru achiziția bunurilor cu folosință îndelungată. Aceste credite sunt oferite, de regulă, în magazine, iar banca transferă magazinelor respective sumele aferente creditelor, care reprezintă contravaloarea produselor.
Credite imobiliare. Acestea sunt credite ipotecare pentru cumpărarea sau construirea unei locuințe, dar și pentru renovarea casei. În cazul împrumuturilor pentru cumpărarea locuinței, suma împrumutată se transferă automat celui care vinde locuința. În cazul creditelor de renovare sau pentru construirea locuinței, beneficiarul trebuie să dovedească modul în care a cheltuit banii.
Creditele pe card. Acestea sunt de două tipuri: cardul de credit și descoperirea de cont, care este efectuată pe un card de debit, de obicei un card de salarii. Din ce în ce mai multe bănci promovează cardul de credit cu plata în rate fără dobândă ca un card de cumpărături, care poate fi folosit pentru achiziții din ce în ce mai mari.
Tipurile de împrumuturi de mai sus diferă în funcție de garanțiile cerute de bănci, de perioadele de rambursare a împrumutului, de garanțiile necesare, de valoarea și de tipul dobânzilor, dar și de moneda în care sunt obținute.
Cum își recuperează banca banii
În cazul creditelor pentru nevoi personale și a creditelor pe card, banca nu solicită alte garanții în afara dovezii cu privire la veniturile personale. În unele cazuri, banca poate solicita unul sau mai mulți coplătitori, persoane fizice.
Împrumuturile destinate achiziției unor bunuri, precum aparate de uz casnic, automobile sau chiar locuințe sunt garantate cu bunurile care fac obiectul creditului. Spre exemplu, în cazul în care beneficiarul unui credit imobiliar sau auto nu își plătește ratele la timp, banca poate decide scoaterea la vânzare a mașinii sau a locuinței pentru a‐și recupera datoria.
Este important, însă, de știut că, pentru achiziționarea unor bunuri cu folosință îndelungată sau chiar a unui autoturism, doritorii pot apela atât la credite destinate acestor tipuri de împrumuturi, cât și la cele de nevoi personale, unde nu sunt solicitate garanții și justificări ale destinației banilor. Cu toate acestea, creditele garantate vin la pachet cu dobânzi mai mici decât cele fără garanții.
Foto: Creative Commons
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰