Antena Meniu Search
x

Video Câţi bani se strâng pentru cadourile profesorilor. Părinţii care refuză să ia parte la cheta de Crăciun, puşi la zid

Este final de semestru, iar copiii intră de astăzi în vacanţa de iarnă. A fost ultima zi de şcoală, după una dintre cele mai stresante luni pentru părinţi. Dincolo de pregătirile pentru serbări, dezbaterea principală este cea cu privire la "cadoul pentru doamna". O atenţie devenită deja tradiţie, dar care naşte în continuare o mulţime de controverse. Cât de etic este totul, sau cu câţi bani ar trebui să contribuie fiecare? Sunt pline grupurile de WhatsApp ale părinţilor de astfel de discuţii aprinse. Iar cei care ezită să pună bani la chetă sunt atenţionaţi şi luaţi la rost. 

Cristina Oprea
de Cristina Oprea

la 22.12.2022, 14:12

Vezi și

Orice părinte care a intrat într-un grup al clasei ştie cum arată luna decembrie. Încă de la începutul ei, cei care se ocupă de obicei cu organizarea încep să facă lista cu nevoi: pe lângă fondul clasei sau fondul şcolii, apar fondurile necesare serbărilor, fonduri pentru cadouri pentru copii şi, bineînţeles, pentru "doamna". Pentru unii, totul este firesc. Dar pentru cei care nu îşi permit efortul sau nu îl consideră necesar, presiunea grupului ajunge să îşi spună cuvântul. 

Cadouri de Crăciun pentru profesori

"Eu zic că ele nu sunt necesare. Am aşa buna credinţă că marea majoritate a doamnelor şi domnişoarelor profesoare şi învăţătoare primesc cu bucurie cadoul şi nu condiţionează în niciun fel activitatea lor de primirea sau nu a acestui cadou", crede o femeie. "Sunt binevenite, vă daţi seama, şi cadourile pentru doamne. Trebuie şi o atenţie", consideră un bărbat.

Din aşa-zisa tradiţie de a oferi dascălilor cadouri, cel mai bine câştigă comercianţii. "Pentru domnii profesori se străduiesc ca să fie bine. Pentru că noi avem respect, românii. Zice: Doamnă, vreau ceva frumos pentru doamna dirigintă. Vreau buchet pentru doamna profesoară", povesteşte o florăreasă. 

Pe acelaşi subiect

"De faptul că mica atenţie pentru doamna învăţătoare este o afacere, ne putem convinge la o simplă căutare pe internet. Firmele specializate în vânzarea de cadouri personalizate oferă o gamă variată de cadouri, iar bugetul nu este deloc mic", spune Cristina Oprea, reporter Observator. Vânzătorii mizează pe faptul că se face chetă, aşa că pun la vânzare cadouri scumpe. La mare căutare sunt voucherele sau bijuteriile. 

Părinţii care nu dau bani pentru cadou

Cum procedezi, totuşi, dacă nu doreşti să faci front comun cu majoriatea? "Dacă aceste valori ale mele nu coincid cu ceea ce propun părinţii, este foarte ok să stau fermă în poziţia mea", explică Irina Gruia, psiholog. "Ce îi spun copilului despre asta? Uite, eu nu am cobtribuit pentru că? Eu nu am contribuit pentru că eu consider că aceste obiecte care pot fi oferite cadrului didactic nu îi aduc nicio bucurie şi pentru că eu consider că bucuria este adusă de experienţe şi interacţiune şi nu de acele obiecte care probabil sfârşesc a fi puse undeva în casă sau date mai departe cadou la cineva", adaugă ea, drept exemplu. 

Cu alte cuvinte, există şi variante de cadouri din care toată lumea are de câştigat. "Ar fi o plăcere pentru un copil să fie inclus în acest mod de a schimba cadouri. De exemplu, poate să o invite pe doamna învăţătoare la piscină împreună cu toată grupa de copii sau să mănânce împreună la un restaurant elegant", adaugă Irina Gruia, psiholog.

În cele mai multe cazuri, părinţii dau între 50 şi 100 de lei de lei de copil pentru cadoul pentru doamna. Sunt însă situaţii când micile atenţii depăşesc codul de etică a personalului didactic. De exemplu, dacă acestea influenţează în vreun fel evoluţia şcolară a elevului. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri economice » Câţi bani se strâng pentru cadourile profesorilor. Părinţii care refuză să ia parte la cheta de Crăciun, puşi la zid