Câţi bani vor plăti Statului românii din strainătate care nu realizează niciun venit în ţară
Românii din străinătate care nu realizează niciun venit în România vor plăti Statului câte 800 de lei anual. Informaţia a fost confirmată de consultantul fiscal Adrian Benţa, membru al Camerei Consultanților Fiscali şi auditor financiar stagiar.
- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Când scăpăm de vortexul polar şi ninsori. Jumătate din ţară, paralizată de zăpezi
Românii din străinătate care nu realizează niciun venit în România vor plăti Statului câte 800 de lei anual. Informaţia a fost confirmată de consultantul fiscal Adrian Benţa, membru al Camerei Consultanților Fiscali şi auditor financiar stagiar. Aceşti bani ar reprezenta contribuţia pentru asigurarea de sănătate.
Declaraţia a fost făcută în cadrul unei întâlniri online cu cititorii unui site de ştiri. "Confirm faptul că persoanele cu rezidență fiscală în România, cu domiciliul în țara, sunt obligate la plată acestei contribuții calculată prin procentul de 5.5% x valoarea salariului minim pe economie, chiar dacă se află în străinătate. Contribuția este de circa 67 de lei/luna, corespunzător sumei de 792 de lei pentru un salariu minim pe economie din 2016 de 1200 de lei", a explicat marți Adrian Benţa. Astfel, românii din străinătate vor plăti Statului aproximativ 70 de lei lunar, anual suma ridicându-se la circa 800 de lei. Conform declaraţiei lui Benţa, "cota" este doar valabilă pentru anul în curs, din 2016 aceasta majorându-se substanţial, de la 800 la 1200 de lei.
De ce se impune legislativ o contribuţie la asigurarea de sănătate
"Articolele 180-182 din noul Cod Fiscal impun plată unei contribuții la asigurările de sănătate de către persoanele fizice ce nu realizează venituri și nici nu sunt scutite de plată contribuției de sănătate prin efectul legii. Este vorba de minorii sau doamnele însărcinate care nu au venituri. În acest sens, cetățenii români care își păstrează rezidență fiscală în țara sunt în sferă contribuției la această asigurare de sănătate. În esență, legea nu se adresează numai acestor categorii de persoane ci și altor persoane, cum ar fi cele neasigurate, dar care încasează venituri la negru, agricultorilor care nu îndeplinesc condiția de a fi impozitați perin tranșe de venit sau persoanelor casnice ce nu sunt coasigurate", a mai spus consultantul fiscal. Deocamdată, informaţia nu a fost confirmată sau invalidată de niciun reprezentant al Ministerul Finanţelor Publice.
"Golanii" şi "curvele" celor din străinătate
În luna iunie a cestui an, ministrul Transporturilor de atunci, Ioan Rus, şi-a prezentat demisia premierului Victor Ponta, după scandalul izbucnit în urma declaraţiilor făcute la un post de televiziune. Politicianul a declarat, în contextul în care vorbea despre românii din străinătate şi despre cât câştigă aceştia muncind în construcţii, de exemplu, cu un salariu de 1.500 de euro, că ”de banii ăştia copiii se fac golani acasă, iar nevasta curvă”. Ulterior, fostul ministru şi-a prezentat scuzele: „Îmi cer scuze dacă, prin formularea aleasă, am jignit pe cineva, dar intenţiile mele au fost de a semnala o situaţie gravă”.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰