Antena Meniu Search
x

Video Ce este scorul FICO. Băncile refuză să-i dea lui Alexandru un împrumut deşi are un salariu bun şi un istoric de credit fără probleme

Băncile au făcut cartel pentru a bloca accesul clienţilor la împrumuturi. Asta suspectează Consiliul Concurenţei, care a pornit o nouă anchetă. Vrea să demonstreze că instituţiile bancare stabilesc discreţionar scorul de credit. Din această cauză, mulţi români nu sunt eligibili şi nu pot lua un împrumut. Băncile se apără şi spun că se protejează împotriva riscurilor. 

de Redactia Observator

la 12.09.2023, 10:19

Vezi și

Deşi are un salariu bun şi un istoric de creditare fără probleme, băncile refuză să-i dea lui Alexandru un împrumut. Motivul - scorul mic de credit. 

Alexandru, client refuzat: "Credit de nevoi personale, 150.000 de lei. Atât am cerut şi m-au refuzat, din cauza scorului FICO, că nu era 600, era 580. Am făcut o refinanţare. Nu ştiu cum dau la alţii credite dacă au salarii mai mici. Eu mă duc cu salariu de aproape 9.000 de lei şi sunt refuzat." 

Scorul de credit, numit şi FICO, se bazează pe istoricul nostru de creditare și variază între 300 și 850, unde 300 înseamnă slab, iar 850 excelent. Consiliul Concurenţei suspectează că băncile stabilesc în mod discreţionar acest indicator. Aşa că a descins la 12 instituţii bancare şi la Biroul de Credit pentru a căuta probe în telefoanele şi laptopurile bancherilor. 

Consiliul Concurenţei a început o anchetă

Pe acelaşi subiect

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei: "Ceea ce suspectăm e modul cum funcţionează Biroul de Credit, cum se calculează scorul. Încerci să te duci la mai multe bănci şi vrei să afli condiţiile la băncile respective, ai un scor mai scăzut şi, în felul ăsta, o şansă mai mică ca o bancă să te primească de client, să-ţi acorde un credit." 

Scorul FICO se calculează în funcție de creditele în derulare, durata lor, întârzierile la plată și alți indicatori, precum numărul de interogări făcute către Biroul de Credit. 

Camelia Gădinaru, broker de credite: "În momentul în care mergi din bancă în bancă şi soliciţi un credit, numărul de interogări are un impact considerabil asupra scorului FICO. Aşadar, cu cât ai mai multe interogări, cu atât scorul FICO scade." 

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei: "Rămân captivi, prizonieri la banca cu care lucrează deja." 

Cum se apără bancherii?

Bancherii se apără. Spun că, prin scorul FICO, se asigură că-i ţin la distanţă pe clienţii care ar putea avea probleme la plata ratelor. Verificările la Biroul de Credit sunt obligatorii și funcționează după norme europene, mai transmite Asociaţia Băncilor. 

Florin Căruceriu, reporter Observator: "Pentru a ne îmbunătăţi scorul FICO şi a putea accesa orice tip de împrumut, experţii ne sfătuiesc să ţinem cont de următoarele metode. Să ne plătim ratele la timp şi să nu cheltuim toţi banii de pe cardul de credit. Dacă avem un scor de credit slab, să nu aplicăm repetat pentru un împrumut. Potrivit unei analize, valoarea medie a scorului FICO în România este de 635. Bărbații au un scor mai bun în general de 642, în timp ce media pentru femei este de 603. Cel mai scăzut scor, de 534, îl au tinerii." 

Rezultatul anchetei privind accesul la credite vor fi gata peste un an. 

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei: "Dacă vom constata vinovăţia lor, vom pune amenzi şi vom cere modificarea procedurilor. 10% din cifra de afaceri."

Consiliul Concurenţei continuă să adune probe şi în ancheta pornită în 2022. Există suspiciuni că 10 bănci s-ar fi înţeles să crească ratelor românilor. 

"Instituțiile de credit trebuie să aplice toate măsurile care să conducă la diminuarea riscului de credit, pentru a menține o rată a creditelor neperformante la un nivel cât mai scăzut. Băncile au obligația să verifice bonitatea și capacitatea de rambursare a fiecărui debitor, iar printre instrumente se află și verificările la Biroul de Credit. Acesta este un aspect reglementat, obligatoriu și funcționează după norme europene stabilite în materie pentru asigurarea cerințelor de natură prudențială, la care și România este parte", transmit băncile.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Stiri economice » Ce este scorul FICO. Băncile refuză să-i dea lui Alexandru un împrumut deşi are un salariu bun şi un istoric de credit fără probleme