Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Băncile din România, controlate din nou de Consiliul Concurenței. Autoritățile suspectează că bancherii ar fi format un cartel

Consiliul Concurenţei este din nou în control la zece bănci. Inspectorii caută probe de cartel legate de Biroul de Credit, în telefoanele, computerele şi e-mailurile bancherilor.

de Lucia Cujbă

la 06.09.2023 , 14:32

Lucia Cujbă, reporter Observator: "Bun găsit! Din informaţiile noastre, este o continuare a anchetei pornite acum un an. Consiliul Concurenţei investighează o posibilă înţelegere între 10 bănci pentru a creşte ratelor românilor. De data asta, inspectorii au făcut controale până seara târziu şi, potrivit unor surse, acestea continuă şi azi. Instituţia strânge în continuare probe şi, de data asta, se uită la Biroul de Credit,o instituție care adună toate datele despre clienți. Consiliul Concurenței speră astfel că acolo va găsi noi probe. Cum funcționează totul? Băncile trimit către Biroul de Credit toate informațiile despre clienți și, ulterior, investighează istoricul acestora: ce credite au luat, ce sume, dacă au rambursat sau nu la timp datoriile. Rău-platnicii, cei care au întârziat plata ratelor cu mai mult de o lună, sunt incluși pe o listă la care au acces toate băncile, iar asta le permite instituțiilor bancare să-și aleagă clienții. Consiliul Concurenței ne-a transmis că această anchetă nu va fi gata mai repede de un an. "

Controale surpriză la băncile din România

Inspectorii Consiliului Concurenţei au descins, marţi, în sediile băncilor comerciale din ţară, fiind suspectate de înţelegere tip cartel, de data aceasta în legătură cu raportări în Biroul de Credit, arată sursele Profit.ro, după ce în noiembrie anul trecut un control similar a strâns probe de cartel la stabilirea ratelor de referinţă ROBID/ROBOR. 

Vezi și

Toate băncile comerciale din ţară raportează şi pot verifica în baza de date a Biroului de Credit, la care sunt asociate, clienţii care au întârziat cu mai mult de o lună achitarea ratelor la împrumuturi, persoanele care au comis fraude sau infracţiuni, stabilite prin hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile, faţă de  instituţiile financiare asociate în birou, precum şi clienţii care au dat informaţii false când au solicitat credite. Baza de date a Biroului stochează şi informaţii pozitive, despre clienţii fără restanţe (produse de finanţare utilizate, inclusiv carduri de credit/overdraft sau credite nevoi personale, cu detalii despre valoarea creditelor, soldul rămas, rata lunară, limita cardului sau durata finanţării). Biroul realizează rapoarte de credit ale solicitanţilor de împrumuturi şi le calculează un scor al riscului de neplată. Baza de date poate fi consultată atât de bănci, cât şi de IFN-uri, asigurători, recuperatori de creanţe. Biroul de credit a fost înfiinţat de 20 de bănci acţionare (18 azi) şi are în prezent 77 de instutuţii participante.

Consiliul Concurenţei poate face inspecţii inopinate la orice companie sau instituţie financiară din ţară şi poate ridica orice probă, dacă obţine autorizaţie de la Curtea de Apel şi dacă aceste controale sunt justificate de necesitatea obţinerii tuturor informaţiilor şi documentelor necesare clarificării unor posibilele practici anticoncurenţiale. Nicio inspecţie inopinată nu reprezintă o antepronunţare asupra vinovăţiei companiilor verificate.

Lucia Cujbă Like

Am tocit la matematică într-un mare stil. Calcule, ecuații și formule – toate îmi displăceau profund. Evitam cifrele. Preferam să plutesc printre idei și să caut cuvinte. Multe, încărcate de sens.

Comentarii


Întrebarea zilei
L-aţi întrebat pe ChatGPT ce cadou să cumpăraţi de sărbători celor dragi?
Observator » Ştiri economice » Băncile din România, controlate din nou de Consiliul Concurenței. Autoritățile suspectează că bancherii ar fi format un cartel